Felszámolják a salgótarjáni síküveggyárat

Felszámolási eljárás indul a Salgótarjáni Síküveggyár utódjánál, a Salgó-Sík Kft.-nél - jelentette be a város polgármestere.

Felszámolják a salgótarjáni Salgó-Sík Síküvegfeldolgozó Kft.-t - derül ki a város polgármesterének közleményéből.

Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere ismertette: a Salgó-Sík a több mint száz éves szakmai múlttal rendelkező Salgótarjáni Síküveggyárból alakult magánvállalkozássá, és 1995 óta állítja elő termékeit.

A cég 22 fős kezdő létszáma 2008-ra 117 főre emelkedett, 30-40 százalékos évi forgalomnövekedésének köszönhetően tavaly 2 milliárd forintos árbevételt ért el. A cégnek nincs tartozása az önkormányzat felé.

A polgármester tájékoztatása szerint a Salgó-Sík Kft. felszámolásához az vezetett, hogy a cég nem tudta fizetni, illetve átütemezni hiteleit, és a bankok azonnali inkasszót érvényesítettek.

Fejérvári Géza, a Salgó-Sík Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a felszámolás május 27-én kezdődött, a felszámolónak 90 napon belül kell összehívnia a hitelezőket. A felszámoló működtetés mellett akar szakmai befektetőt keresni, erről a javaslatról a hitelezői választmány dönt majd.

A gyár addig is működik, csökkentett létszámmal, a cégnél jelenleg 61-en dolgoznak.

Az igazgató közölte: a múlt évet nyereségesen zárta a főleg belföldi piacra homlokzati nyílászárókat gyártó kft., és a piacszűkülés ellenére az idei évet is nyereségesre tervezték. Bár 2007-ben és 2008-ban az építőipari hanyatlás nyomán már csökkent az árbevételük, közvetlenül a múlt év végi pénzügyi válság, a forint elértéktelenedése vezetett a felszámoláshoz, mivel a hiteleket svájci frankban és euróban vették fel.

Fejérvári Géza elmondta: noha a cégnek a körbetartozások miatt százmilliós nagyságrendű kintlévősége van, a Salgó-Sík ellen 450 ezer forintos tartozás miatt indította el a felszámolási eljárást egy beszállító. Ezt követően megálltak a januárban a hitelek átütemezésére megkezdett banki tárgyalások is.
A nagy múltú salgótarjáni üveggyártásban ezzel már a harmadik cég került bajba a nógrádi megyeszékhelyen.

Április 20-án bezárták az URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt.-t, a döntéssel 119 dolgozó munkaviszonya szűnt meg. A gyár a bezárás okaként az építőipari kereslet visszaesését nevezte meg. Az URSA cég ugyanakkor meg akarja őrizni magyarországi piaci részesedését, ezért a salgótarjáni gyárban a kereskedelmi és pénzügyi tevékenységet, valamint a raktározást még folytatják, de a Magyarországon értékesítendő üveggyapotot már a cég Szlovéniában működő gyárából szállítják.

Az 1893-ban alapított salgótarjáni öblösüveggyárban folyamatosak a bérkifizetési problémák, a gyárnak 420 millió forintos adótartozása van. Az öblösüveggyár felszámolását, a működés fenntartása mellett 2005 áprilisában kezdték meg, majd négy sikertelen pályázat után 2006 októberében a hárommillió forint törzstőkéjű losonci R-Glass Hungary Kft. vásárolta meg. 2003-ban még 965-en dolgoztak a gyárban, a felszámolás megkezdésekor 650-en. A szlovák tulajdonos 540 embert vett át, az R-Glass Hungary Kft. néven működő gyárban ma már csak 277-en dolgoznak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.