Felszámolják a DRB-bankokat

Még márciusban hozzájutnak pénzükhöz a DRB-bankok ügyfelei, miután a felügyelet visszavonta a pénzintézetek engedélyét, és ezzel elindul a kártalanítás. A héten a felszámolás sorsára juthat a Buda-Cash Brókerház is.
Nincs tovább. Az MNB bezárta a pénzintézeteket
Nincs tovább. Az MNB bezárta a pénzintézeteket
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn visszavonta a DRB-bankcsoporthoz tartozó négy pénzintézet engedélyét. Az MNB azután döntött így, hogy megállapította, a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a követelések teljesítésére, vagyis nem tudnak elszámolni az ügyfelek minden, rájuk bízott forintjával – mondta Windisch László alelnök az MTI-nek.

Az engedély visszavonásával elindul a bankok felszámolása és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítása. Az OBA a lakossági és vállalati megtakarításokat fizeti ki 20 munkanapon belül, százezer euróig (mintegy 30 millió forint). A korábbi tapasztalatok szerint az OBA a törvényben előírtnál gyorsabban fizet a betéteseknek. A DRB-bankcsoportnál összesen 123 ezer betétet kezeltek mostanáig. A tavalyi bankcsődök következtében az OBA vagyona ugyan jelentősen megcsappant, tízmilliárd forint közelébe csökkent, a kifizetésekkel azonban nem lesz probléma. A jegybank ugyanis tegnap arról is döntött, hogy a szükséges forrásokat biztosítja az alap számára.

A DRB-bankcsoporttal azonos tulajdonosi körbe tartozó Buda-Cash Brókerház engedélyét is visszavonhatja a héten a felügyelet a cégnél folyó vizsgálat eredményétől függően – tette hozzá Windisch.

A brókercég ügyfelei is jogosultak kártérítésre, amelyet 20 ezer euróig (hatmillió forint) a Befektető-védelmi Alap nyújt. Az OBA eljárásával szemben azonban ez nem automatikus, az ügyfeleknek maguknak kell majd kérniük a kártalanítást.

Amint arról beszámoltunk, a Buda-Cash mintegy 100 milliárd forinttal nem tud elszámolni. Ebből 60-65 milliárd a DRB-bankok pénze volt, míg 30 milliárd forint a brókerház ügyfeleinek számlájáról hiányzik. A történtek nyomán az MNB hétfőtől előrehozott vizsgálatsorozatot indított a befektetési vállalkozási piac több szereplőjénél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.