Felszámolási rekord 2010 első félévében

Az első félévben rekord szintre, 8877-re emelkedett a fizetésképtelenség miatt bedőlt cégek száma, így az év első felében 15 százalékkal több cég felszámolását tették közzé, mint egy évvel korábban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató. Júniusban 1682 felszámolási eljárás indult, ami 14-gyel marad el a mindenkori negatív, idén márciusi rekordtól, és 40 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Az Opten szerint a cégstatisztika nem igazolja a magyar gazdaság növekedésével kapcsolatos, utóbbi időben tapasztalható optimizmust. Közleményr idézi Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját, aki kifejtette: "mindig hangsúlyoztuk, hogy a cégek számára a válság nem akkor ér véget, amikor növekedésbe fordul a bruttó hazai termék (GDP), mert az utóbbi időszakban megrendült likviditású vállalkozások ebből már nem tudják kivenni a részüket".

Azok a vállalkozások, amelyek 2008-ig kedvező feltételek között részben hitelből növekedtek, zömmel felélték tartalékaikat, mert a csökkenő megrendelés-állomány mellett az adósság törlesztése is gondot okozott nekik. Erre kényszerű elbocsátásokkal és a kapacitások leépítésével reagáltak a megszorult társaságok, amelyek így most nem tudják kivenni a részesedésüket a növekedésből.

Csorbai Hajnalka szerint a rendkívül pozitív külkereskedelmi statisztika azt támasztja alá, hogy főleg a nagy exportőr cégeken alapul a megindult növekedés, aminek kedvező hatása még nem érte el a kis- és közepes cégeket.

Az Opten statisztikája szerint júniusban 1107 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok saját elhatározásból, ami 10 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A félév egészében azonban más a helyzet, a 7265 végelszámolás 8,5 százalékos növekedés 2009 azonos időszakához képest.

Csorbai Hajnalka szerint a júniusi alacsony értékből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de érdemes figyelni a következő hónapok statisztikáját, mert immár második hónapja több céget alapítanak Magyarországon, mint a megelőző év azonos időszakában. Ez az igazgató szerint részben az ügyeskedők ismételt színre lépéséből adódik, de ha a növekedés üteme dinamikussá válik, az mindenképpen biztató jel lehet a jövőre nézve.

A jelek szerint azonban erre még várni kell, júniusban ugyanis 3248 új céget jegyeztek be, ami mindössze 2,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A félév egészében 22655 társaságot alapítottak, ami viszont 5 százalékkal kevesebb az 2009. évi első félévinél.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.