Felszámolási csúcs a vendéglátóiparban

A szálláshelyszolgáltatók és vendéglátóipari cégek felszámolásának rekordját hozta az év első fele. Ennek ellenére háromszor annyi vállalkozás alakul, mint amennyit felszámolnak vagy amennyit idén töröltek.

Felszámolási rekordot hozott a június a szálláshelyszolgáltatással vagy vendéglátással foglalkozó cégek körében. Az elmúlt másfél év egyik hónapjában sem indult meg annyi eljárás, mint 2010 hatodik hónapjában – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A 110 megindult eljárást leginkább az első negyedév utolsó hónapja közelíti meg: márciusban 103 cég dőlt be. Jól jellemzi az ágazat helyzetét és kilátásait, hogy az idegenforgalmi főszezont közvetlenül megelőzően dönt rekordot a bedőlt vállalkozások száma – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Jelentősen, csaknem 20 százalékkal nőtt az ágazatban felszámolás alá vont cégek száma az első félévben: idén 567, tavaly ilyenkor 455 cég szerepelt ezen a listán. Az idei adat egyébként az összes júliusban e tevékenységet végző 25 595 vállalkozás 2 százaléka. Tavaly júniusban csupán 68 céget akartak felszámolni az idén júniusi 110-zel szemben. Az év minden hónapjában 8-11-el több vállalkozás került felszámolási eljárás alá, mint 2009 ugyanazon időszakában. A felszámolások növekedése szempontjából a Dél-Alföld régió viszi a prímet, ott 90 százalékkal nőtt a cégbedőlések száma a tavalyi első félévhez képest, amíg a többi régióban csak minimális az eltérés.

Ha nem is ilyen mértékben, de nőtt a végelszámolással - a tulajdonos által - megszüntetett cégek száma is. A múlt év első hat hónapjában 351, idén 392 cég tulajdonosa dobta be a törülközőt, vagyis 10,5 százalékkal többen akarják befejezni működésüket.

A felszámolás alatti cégek csaknem háromszorosa azonban az idén újonnan alakult vállalkozások száma. A vendéglátási ágazat népszerűségét bizonyítja az 1697 új cég, amely 11 százalékkal haladja meg a tavalyi első hat hónapban alakult 1511 céget. Tavalyhoz hasonlóan idén is az április volt a leglelkesebb hónap 330 új céggel. „Az idegenforgalomban sajnos ismert jelenség, hogy a cégek osztódással szaporodnak, egy-egy alkalmazott az általa megismert adatbázissal saját üzletbe fog. Az feltételezzük, hogy ez a folyamat gyorsulhatott föl az elmúlt évben azáltal, hogy a kevés megrendeléssel rendelkező cégeknél csökkent az alkalmazottak jövedelme, az elégedetlenség pedig mindig késztetést jelent az önállósodásra” – mondja az Opten stratégiai igazgatója.

Egyharmaddal csökkent a törölt vállalkozások száma az előző év azonos időszakához képest. A múlt év első felében 747, az idei évben 560 cég került ki a cégbíróságok adatbázisából. Az elmúlt hónapokban megindult megszüntetési eljárások azonban e szám növekedését hozzák majd a közeljövőben. Az első féléves adat szintén csupán 33 százaléka az új cégek számának.

A felszámolások harmada a Budapestet is magában foglaló közép-magyarországi régióban zajlott, ahogy itt is alakult a legtöbb új cég, szám szerint 595. Ez egyébként 10 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában, és több, mint háromszor annyi, mint ahány vállalkozást bedöntöttek az első félévben a régióban. A többi régióban inkább 2-2,5-szer több az alapított cégek száma a felszámoltakénál. Észak-Magyarországon, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon pedig még csökkent is az új vállalkozások száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.