Félrevezette befektetőit a Biomedical

Piacbefolyásolás miatt 15 millió forint bírságot szabott ki a pénzügyi felügyelet a Biomedical Computerre a cég által közzétett megalapozatlan és félrevezető információk miatt. További ötmillió forint büntetést kapott a társaság a közzétételi kötelezettségre vonatkozó egyéb hiányosságok miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogelőd felügyeleti hatósága (az október elsejével megszűnt Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) célvizsgálatot folytatott le a Biomedical Computer Technologies Nyrt.-nél. Ennek során áttekintette a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapírok kibocsátói számára előírt tájékoztatási kötelezettségek teljesítését, értékelte a kibocsátó közzétételeit, azok jogszabályszerűségét a piac zavartalan működése és a befektetők tájékoztatása szempontjából – derült ki az MNB közleményéből.

A célvizsgálat során a hatóság megállapította: a Biomedical számos esetben megsértette a szabályozott információ korlátozástól mentes elérhetőségének biztosítását meghatározó, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre (így az éves, féléves, negyedéves jelentésre) vonatkozó, valamint a részvényeihez kapcsolódó – a részvények értékét vagy hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő – információ közzétételére vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A vizsgálat feltárta, hogy a Biomedical elmulasztotta közzétenni a leányvállalatának tulajdonát képező, 800 millió forintra értékelt know-how fejlesztésének leállásáról, továbbá a kibocsátó fejlesztési terveinek, illetve stratégiájának megváltozásáról szóló, a befektetői döntéseket befolyásoló információkat.

Mivel a felügyeleti hatóság a célvizsgálat során a Biomedical egyes rendszeres és rendkívüli tájékoztatásai kapcsán piacfelügyeleti rendelkezések megsértésére utaló közzétételi eseményeket észlelt, a célvizsgálat tárgyát kiterjesztette annak tisztázására is: a cég részéről, a vizsgált időszakban nyilvánosságra hozott közzétételek kapcsán megvalósult-e a tőkepiaci törvényben meghatározott tiltott piacbefolyásolás.

A felügyeleti hatóság megállapította, hogy a Biomedical az általa tervezett hidrogén akkumulátor megvalósítása során a szükséges fejlesztésekről és beruházásokról – így a fejlesztési folyamatról, a kutatók létszámáról és a laboratórium létéről, a prototípus-bemutatóról, s az üzleti tervben közzétett információkról – hamis, illetve félrevezető információkat közölt. A Biomedical több üzleti partnerével fennálló vagy tervezett üzleti kapcsolatára vonatkozóan szintén hamis, illetve félrevezető információkat hozott nyilvánosságra.

E hiányosságok és jogszabálysértések miatt a felügyeleti hatóság csütörtökön közzétett határozatában figyelmeztette a Biomedicalt a közzétételi kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírások maradéktalan betartására. Felszólította a céget a jogszabályba ütköző közzétételi hiányosságok megszüntetésére; továbbá ötmillió forint felügyeleti és 15 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Biomedicalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.