Félreáll az útból a Yahoo! alapító-vezérigazgatója

Jerry Yang távozik a Yahoo! internetes szolgáltatócég vezérigazgatói posztjáról, de tagságát megőrzi az igazgatóságban.

Mindig lilát fogok vérezni – írta munkatársainak a cég színére utalva, szokása szerint csupa kisbetűvel hétfő este a Yahoo! vezérigazgatója, aki belső körlevélben bejelentette lemondását. Amíg Jerry Yang utódját meg nem találják (Susan Deckert, a vállalat elnökét és Jonathan F. Millert, az AOL korábbi főnökét is az esélyesek között emlegetik), addig a világ 529. leggazdagabb embere egyelőre a helyén marad. A későbbiekben sem adja fel igazgatótanácsi tagságát, és a Chief Yahoo, azaz a főstratéga pozícióját.
 
A 40 éves, tajvani-amerikai fiatalember egyetlen szót (shoe, azaz cipő) tudott angolul, amikor tízévesen Amerikába érkezett. 1994-ben, a Stanford Egyetem villamosmérnök-hallgatójaként diáktársával, David Filóval hozta létre az elsősorban portálként, keresőként és a Yahoo! Directory, illetve Yahoo! Mail szolgáltatások révén ismert céget, amely az évtized fordulóján sikeresen vészelte át az internetes buborék kipukkadását. A Yahoo!-ra évi 1,5 milliárd online látogató kíváncsi, és profitja egymilliárd dollár felett van.

Ezzel együtt az üzleti eredmények nem igazolták Yang mindössze másfél éves ügyvezetői munkáját. A jelek szerint jobban tette, amikor másokra bízta a menedzsmentet. A Yahoo! vesztesnek bizonyuló csatákba ment az online hirdetések és a keresők piacát is uraló Google-vel. Amikor pedig évi 800 millió dollárt fialó megállapodást akart volna kötni vele a hirdetésekben, akkor utóbbi a trösztellenes szövetségi szabályozók nyomására visszalépett. A láthatóan rossz stratégiájú Yahoo! októberben tíz százalékos leépítést jelentette be.
 
Nem sok jó származott eddig a Microsoft közeledéséből sem. A seattle-i székhelyű szoftveróriással 2005-07-ben tárgyalások folytak az egyesülésről, ám ezek eredménytelenül végződtek. Ezután a Microsoft ellenséges felvásárlási kísérlettel állt elő, ám a Yahoo! ezt hárította – holott akkori értékénél 62 százalékkal felül, 33 dollárt fizettek volna papírjai darabjáért. Sokak szerint Yang egyszerűen féltette gyermekét az óriástól.

A Microsoft az idei év elején összesen 44,6 milliárd dollárt kínált a cégért, miközben a Yahoo ma már csak 14,6 milliárdot ér, papírjai darabjáért alig több mint tíz dollárt adtak hétfőn. (A dotcom buborék kipukkanása előtt négyszázat.) A részvényesek megkönnyebbültek, amikor Yang elküldte a körlevelet: a zárás utáni kereskedésben rögtön javultak a papírok. Az elégedetlenkedő befektetők körében főleg az ismert New York-i milliárdos, Carl Icahn vítte a prímet, befolyást szerzett az igazgatótanácsban is. Jerry Yang hátralépésével újra előtérbe kerül a Microsofttal vagy az AOL-lal való egyesülési lehetőség. Elemzők úgy látják, hogy az üzleti érdekek végül felülkerekednek a személyes sértettségen, és a mindkét fél számára előnyös fúziót előbb-utóbb tető alá hozzák.

 

Jerry Yang, Yahoo vezérigazgató és alapító
Jerry Yang, Yahoo vezérigazgató és alapító
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.