Felpörög a rácalmási gumiabroncsgyár

Márciustól legújabb csarnokában is üzemszerűen termel a magyarországi Hankook. A rácalmási gyár harmadik ütemének beindulásával már napi 53 ezer abroncs készül, és az éves darabszám idén meghaladhatja a 17 milliót.

Roy Katalin, a társaság kommunikációs vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy az új üzemmel kilencszázzal nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel már 3300-an dolgoznak Rácalmáson, ahol a 2007-es alapkőletétel óta mintegy 880 millió eurót ruházott be a dél-koreai konszern.

Idén 17 millió darab kerül le a futószalagról
Idén 17 millió darab kerül le a futószalagról
Boros Jenő / Népszabadság

A telephely 56 hektárnyi területe további fejlesztésekre is alkalmas, és csak a piaci igényektől függ, hogy bővüljön a kapacitás és a termékválaszték, amely a világpiaci trendeknek megfelelően akár teherautók abroncsgyártását is jelentheti: Rácalmáson tavaly 14 millió abroncs készült, ezek között volt személyautóra való nyári és téli, defekttűrő, valamint terepjáróra és kis teherkocsira való. Az amúgy világszerte 22 ezer embert foglalkoztató Hankook hét telephelyén idén már százmilliónál több abroncs készül.

- Büszkék vagyunk rá, hogy a rácalmási gyárunkból szállíthatunk abroncsokat az Audi győri üzemébe és így Magyarországon készülő prémiumabroncs kerül a szintén itt gyártott prémium autóra. A magyar dolgozók hozzáértése, szakértelme és elhivatottsága nagyban hozzájárul ehhez a sikerhez. - mondta Lee Sang Il, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

 A Hankook mellett Magyarországon még hét nemzetközi abroncsgyártó vállalat van jelen gyártókapacitással, illetve képviselettel: az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear-Dunlop, a Hankook, a Michelin és a Pirelli. Az ágazatban foglalkoztatottak száma közvetlenül ötezer, közvetve pedig már több mint 15 ezer fő. Ha felfut teljes kapacitására a Hankook rác almási üzeme és felépül Gyöngyöshalásziban az indiai Apollo gyára is, akkor 2017-től közel 33 millió gumiabroncs készül Magyarországon, amely az európai értékesítés tíz százalékát teszi ki. Személyautó-abroncsokból világszerte évi kétmilliárd darabot értékesítenek, ebből 400 milliót az uniós országokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.