Felpörgött a bankszektor

Megint megy a bankoknak: a jegybank adatai szerint három hónap veszteség után a harmadik negyedév nyereséget hozott a pénzintézeteknek.

A bankok eredményessége az egy évvel korábbihoz képest is javult, a profitabilitás szintje azonban továbbra is nagyon alacsony - számolt be a Portfolio.hu. A portál szerint a bankok többségét alkotó részvénytársasági hitelintézetek 13,0 milliárd forintos adózott eredményt értek el a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapjában pedig összessségében 36,2 milliárd forintost.

A szövetkezeti hitelintézetek nullszaldóval működtek a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapjában pedig 3,6 milliárdos adózott eredményt értek el. A fióktelepeknél adózás előtt 1,2 milliárd forintos eredménnyel járult hozzá a harmadik negyedév az elő kilenc hónap 11,3 milliárdos nyereségéhez.

Bár csökkent a bankok vesztesége, továbbra is a negatív tartományban tartózkodnak az elmúlt éves teljesítmény alapján.

A harmadik negyedévben is rontotta a bankok eredményét a tranzakciósilleték-bevételek év eleji elmaradása miatt beszedett pótadó. Az adó összege 75 milliárd forint, az egyes bankok azonban eltérő módon számolták ezt el.

A biztosítók a harmadik negyedévben 8,7 milliárd forintos adózott eredményt értek el, ami az egy évvel korábbihoz és a második negyedévhez képest is kedvezőbb eredmény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.