Felpörgette a végtörlesztés az ingatlanpiacot

A januári ingatlanpiac a válság előtti időszakot idézte. Átlagosan 12 millió forintért találtak új lakásokra a vevők.

Felpörgette a végtörlesztés a lakáspiacot: kiemelkedő, az elmúlt évek legnagyobb darabszámforgalmával zárt az idei első hónap.

A Duna House becslése szerint 2012 januárjában országosan 12 970 db adásvételi tranzakció zajlott.

A végtörlesztés utolsó havában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben jelentkezett a befektetési célú vásárlás megnövekedése. Ez utóbbi a januári forgalom közel egyharmadát tette ki, így a két jelentős ingatlanpiaci esemény összhatásaként a kínálat és a kereslet időben egymásra tudott találni.

A Duna House szerint 2011 decemberében a szezonalitásnak megfelelően, de a piaci események hatására mérsékelten esett a kereslet, így várható volt, hogy erős lesz a január, és ezt a Tranzakciószám Becslés be is igazolta. A Keresletindex azonban minden várakozáson felüli értéket mutat, szinte megduplázódott a tavalyi átlag, így a válság előtti időket idézi.

Januárban az átlagosnál kevesebb felújításra szoruló ingatlan cserélt gazdát, s ezzel nőtt a jobb minőségű, illetve drágább ingatlanok aránya.

Tovább erősítette népszerűségi vezető szerepét a 13. kerület, amelyet a felfokozott januári hónapban is az érdeklődők 20 százaléka jelölt meg célpontjának. Nem sokkal lemaradva a második legkedveltebb kerület a 11., amely decemberhez hasonlóan 19 százalékon stagnál.

Január csúcshónap volt a házeladásoknál mutatkozó árváltozásban is. Bár mindig ez az ingatlantípus volt a leginkább alkuképes, a végtörlesztés hajrája, úgy tűnik, itt követelte a legnagyobb kompromisszumokat az eladóktól. Vidéken átlagosan 8 százalékkal estek az árak, és az azt követő 14 százalékos vevői alku, bár „fájhatott” az eladóknak, a jelek szerint mégis megegyezés született.

Januárban 27-ről 43 százalékra ugrott a „beosztott” státuszúak aránya az eladói oldalon, mindössze egy hónap alatt, míg a vállalkozók közül 10 százalékkal kevesebben váltak meg ingatlanjaiktól.

Eladási oknak természetesen a fővárosban is az elő– ill. végtörlesztést jelölték meg legtöbben (37 százalék), ezek a lakások átlagban 12,4 Millió Ft-ért találtak új tulajdonosra. Vidéken az eladók harmadát a végtörlesztők tették ki, átlagban közel 10 millió Ft-os lakásaiktól váltak meg. Itt is megugrott a beosztott státuszúak aránya, decemberben 40 százalékot tettek ki, januárban pedig már 52-t.

Januárban Budán kelendőek voltak a kisebb garzonlakások, és ennek megfelelően az 5 millió Ft alatti árú ingatlanok mentek inkább. Pest megyében ezzel ellentétben nőtt a nagy, 160 négyzetméter fölötti ingatlanok kereslete, bár a vásárlók fele 40–80 közöttieket vett. A nagy mérethez megfelelően négyszeresére ugrott a 35–40 millió közötti ingatlanok aránya, bár így is csak 8 százalékot tesznek ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.