Félpénzen a Merril Lynch bankárai

A Merrill Lynch bankház az idén nyár végéig 20 milliárd dolláros veszteség leírására kényszerült, ezért vezetői úgy döntöttek, hogy év végi prémiumuknak csupán a felét veszik fel.

Ez meglepő húzás ahhoz képest, hogy nagy Wall Street-i bankoknál a vezetők szinte kivétel nélkül lemondtak szerződés szerint nekik járó extra juttatásokról. Igaz, ezt el is várta tőlük Washington, amely 700 milliárd dolláros bankmentő csomaggal segítette a talpon maradásukat. (Kivéve a Lehman Brotherst, amelyet máig vitatott módon hagytak csődbe jutni.) A csomagból a közvetlen tőkejuttatás 125 milliárd dollárt tett ki, ebből Bank of America–Merrill Lynch párosnak 25 milliárd jutott.

Emlékezetes, hogy a Merrill Lynchet a Bank of America vette át még az ősszel, amely ezzel a tranzakcióval és a Citigroup példátlan mértékű elértéktelenedése eredményeként az Egyesült Államok legnagyobb hitelintézetévé lépett elő. A Merrilltől kiszivárogtatott hírek szerint a prémiummegvonás átlagos mértéke 50 százalékos lesz. Ez még így is luxuskiadásnak számít, ha azt nézzük, hogy a Merrill szeptemberi nyeresége a tavalyit 96 százalékkal múlja alul, azaz konvergál a nullához. de legalább ismét pozitív tartományban van - s már ez is ok lehet az osztogatásra.

Mindenesetre John Thain vezérigazgató óvatosságból már akkor elrendelte a bónuszrevíziót. A 94 éves bank idei vesztesége várhatóan 13,3 milliárd dollár lesz, majdnem kétszerese a tavalyi 7,8 milliárdos deficitnek. A cég részvényárfolyama az év eddig eltelt szakában 78 százalékot veszített értékéből, a kurzus 11,56 dollár környékén mozog a New York-i börzén.

A bankház "mezei" dolgozói csak a hó közepén szembesülhetnek azzal, hogy a jutalomkeretből mennyi marad meg nekik. Amennyiben a Merrillnél a negyedik negyedév után járó jutalmakat teljes mértékben elvonnák, akkor  61 ezer dolgozó 148 ezer dolláros átlagos jutalomban részesül az idén.tavaly egy főre 248 ezer dollár prémium jutott, összesen 15,9 milliárd dollárt fizettek ki ilyen jogcímen - emlékeztet a Bloomberg hírügynökség.

A Johnson Associates tanácsadó cég felmérése szerint a Wall Streeten az idén átlagosasan 70 százalékkal estek vissza az extra juttatások, a Goldman Sachsnál például 100 százalékkal, hiszen Lloyd Blankfein és hat helyettese lemondott az idei jutalmukról. Igaz, tavaly fejenként 50 és 67 millió dollár közötti prémiumot osztottak szét maguk közöt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.