Feloldották a gázkorlátozást

Feloldották délelőtt 10 órától az I-es kategóriába tartozó ipari fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást - jelentette be Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Közölte azt is: a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha azt igénylik és fogadni tudják.

Feloldották délelőtt 10 órától az I-es kategóriába tartozó ipari  fogyasztókra vonatkozó gázkorlátozást - jelentette be Molnár Csaba  energiaügyi miniszter. Közölte azt is: a Mol kész 1-1,5 millió köbméter gázt juttatni Szlovákiának, ha azt igénylik és fogadni tudják.

Ettől függetlenül Magyarország a gázvita elhúzódására számít, a helyzetre felkészült - ismertette  Molnár Csaba, közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a fogyasztást és a várható időjárást figyelembe véve a következő 3-4 napban biztosan nem kell korlátozásra számítani. Műszaki hiba azonban bármikor előfordulhat annak ellenére, hogy az FGSZ fokozottan felkészült egy esetleges hiba elhárítására. Hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a magyar földgázrendszer több mint egy hete a csúcson üzemel.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy a kereskedelmi földgázkészletek nagysága 2,8 milliárd köbméter, és további 500  millió köbméter a stratégiai készlet, amiből eddig még semmit nem  használtak fel.

Molnár Csaba ismertette: a magyarországi ellátásbiztonság helyzete megengedi, hogy Szerbiának és Bosznia-Hercegovinának továbbra is szállítsunk földgázt az eddigi mennyiségben, míg Horvátország Ausztrián keresztül jut Magyarországról a fűtőanyaghoz. Hangsúlyozta azt is, hogy a közép-kelet-európai térségben Magyarország az egyetlen, ahol nincs gázkorlátozás.

A miniszter közölte: a kormány megbízást adott a Magyar Villamos  Művek Zrt.-nek (MVM): vegye fel a kapcsolatot szlovák partnerével az  esetleges áramszállításról. A szlovák fél jelezte, hogy jelenleg  nincs szüksége ilyen segítségre, de ha lesz, akkor azt örömmel  fogadják.

Molnár Csaba a Dmitrij Medvegyev orosz elnök által szombatra javasolt gázcsúccsal kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben az olyan érdemi-tartalmi kérdéseket tárgyal,amelyek megoldást hozhatnak, akkor Magyarország részt vesz rajta. A miniszter hozzátette:"Egyeztetünk európai uniós partnereinkkel, és a képviselet szintjéről is később döntünk.

"Ki kell emelnem: Magyarország fenntartja azt az álláspontját, hogy egységes európai uniós fellépésre van szükség." A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar vélemény szerint szükséges, fontos és érdemes összekötni az európai energiahálózatokat. Magyarország felkészültségénél fogva a  legalkalmasabb arra, hogy ennek megvalósulása esetén a térség elosztó központja legyen - mondta.

Zsuga János tájékoztatása szerint: ha Oroszország megkezdi a gázszállítást, akkor Ukrajnán keresztül 30-36 óra alatt ér  Magyarországra földgáz, de ha az ukrán szállító úgy dönt, akkor az  ukrán-magyar-szlovák határ közeli tárolókból jóval rövidebb idő alatt is eljuttathatja az orosz gázt Magyarországra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.