Feloldanák az Ajka Kristály csődgondnokságát

A csődgondnokság feloldásával kezdeményezi az Ajka Kristály továbbműködtetését a Várszegi Gábor nagybefektető érdekkörébe tartozó üvegmanufaktúra hitelezői gyűlése.

Egyelőre megmenekült a felszámolástól az Ajka Kristály Kft.: hétfőn a hitelezői gyűlés hozzájárult, hogy a cég az április óta tartó csődgondnokság feloldását kezdeményezze a bíróságnál - tudtuk meg Katzer Zoltántól, a társaság ügyvezetőjétől.

Mint arról beszámoltunk, a céget közel száz hitelező kezdeményezése alapján helyezték csődgondokság alá. Ez azt jelenti, hogy a fél évvel ezelőtti csaknem 300 millió forintos adósságállomány ellenére az elmúlt hónapokban nem indulhatott felszámolási eljárás a kft. ellen.

Bár az Ajka Kristály tartozásai az elmúlt hat hónapban nem csökkentek - sőt ma már meghaladják a 350 millió forintot -, a 115 hitelező többsége mégis úgy döntött, hogy újabb esélyt ad a cégnek. Katzer Zoltán szerint ennek az a legfőbb oka, hogy míg az év első felében alig egy-két hétre szólt a kft. megrendelésállománya, addig most három hónapa előre le van kötve az üzem teljes kapacitása.

Egy aggregátor segítségével fűtött kemencénél dolgozik egy munkás az Ajka Kristály Kft.-nél
Ajka, 2009. május 5. Egy aggregátor segítségével fűtött kemencénél dolgozik egy munkás az Ajka Kristály Kft.-nél, miután előzőleg kikapcsolta az áramot az üzemben az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. A Kft.-nek 60 napon túli fizetési kötelezettsége a szolgáltatóval szemben 18 millió 800 ezer forint, aminek az átütemezését többszöri egyeztetés során sem sikerült elérni. Az üveggyár aggregátorok működtetésével próbált a súlyos helyzeten segíteni, hogy az üveg ne "kössön bele" a kádakba. A termelés ellehetetlenítésével 340 dolgozó munkahelye került veszélybe. Sajtótájékoztatón bejelentették, hogy május 6-tól ismét kap áramot az Ajka Kristály Kft. üzeme, de nem az eddigi szolgáltatótól, az E.ON-tól, hanem a Magyar Áramszolgáltató Zrt.-től. Ehhez a kft. tulajdonosa, a Fotex csoport fizetési garanciát vállalt. MTI Fotó: Nagy Lajos

A kedvező változás elsősorban az ír, a francia és az egyesült államokbeli piac feléledésének köszönhető.
A növekvő megrendeléseket egyébként kisebb létszámmal kell teljesíteni, miután költségcsökkentés miatt az áprilisi 340 alkalmazott helyett ma már csak 260-an dolgoznak a gyárban.

Katzer Zoltán szerint ennél tovább már nem szűkíthetik a kollektívát, hiszen a vevők ritkán kérnek három-négyezer darabos kollekciókat - leggyakrabban néhány száz poharat vagy dísztárgyat rendelnek -, így évente 600-700 új termékcsaládot kell kifejleszteniük, megtervezniük és legyártaniuk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.