Kirúgták a sztrájkot szervező postásokat

Jogellenes sztrájk szervezése miatt huszonkilenc dolgozóját rendkívüli felmondással elküldte a Magyar Posta Zrt., és a kézbesítők munkabeszüntetésében részt vevő mintegy 120 dolgozót írásbeli figyelmeztetésben részesítette. Az elbocsátottak munkaügyi bírósághoz fordulnak. A LIGA Szakszervezetek az elbocsátottak visszavételét követeli.

Tomecskó Tamás, az intézmény szóvivője  emlékeztetett rá: a Kézbesítők Szakszervezetének felhívására 2009. december 22-én mintegy 150, december 23-án pedig 100 kézbesítő nem vette fel a munkát annak ellenére, hogy a munkáltató több alkalommal is felhívta figyelmet arra, hogy a sztrájknak nincs jogalapja.

A Magyar Posta december 22-én fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, kérve, hogy mondja ki a Kézbesítők Szakszervezete által megkezdett sztrájk jogellenességét.

A bíróság december 28-án kelt végzésében jogellenesnek ítélte a Kézbesítők Szakszervezete által megtartott munkabeszüntetést.

A szóvivő elmondta, hogy a munkáltatói jogkört gyakorló helyi postavezetők a felmondást és a figyelmeztetést csütörtökön adták át az érintetteknek. A döntést arányosnak és jogszerűnek tartja a munkáltató, amelyet az ügyfelek és a becsületesen dolgozó postások érdekében is meg kellett hozni.

Tomecskó Tamás hangsúlyozta, a Kézbesítők Szakszervezete bíróság által is kimondott jogellenes munkabeszüntetése súlyosan sértette a Magyar Posta gazdasági érdekeit, csorbította a társaság jó hírnevét, és alkalmas volt arra, hogy megingassa a lakosság és az üzleti ügyfelek postába vetett bizalmát.

A szóvivő kijelentette: a Magyar Posta fontosnak tartja az érdekképviseletekkel való korrekt együttműködést, jelentőséget tulajdonít véleményeiknek, jogos követeléseiknek, tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, de csak törvényes keretek között.

A Magyar Posta Zrt. a közeljövőben kártérítési igénnyel is él a jogellenes sztrájkot szervező Kézbesítők Szakszervezete ellen, amelyben a kimutatható kár megtérítését követelik az érdekképviselettől.

Lédeczy Lambert, a Kézbesítők Szakszervezetének elbocsátott szegedi alelnöke közölte: munkaügyi bírósághoz fordulnak a Magyar Posta Zrt. csütörtökön, rendkívüli felmondással elbocsátott munkatársai.

A felmondást vele együtt kilenc munkatársa kapta kézhez reggel Szegeden, ahol karácsony előtt az egyik legerősebb volt a sztrájk támogatottsága.

A szakszervezeti vezető elmondta, elsietett lépésnek tartják a felmondásokat, mivel a Fővárosi Munkaügyi Bíróság december 28-án csak első fokon és nem jogerősen állapította meg a munkabeszüntetés jogellenességét, ami ellen az érintettek fellebbeztek.

A LIGA Szakszervezetek, aránytalanul súlyos válaszlépésnek tartja a postai kézbesítők sztrájkját szervező 29 munkavállaló elbocsátását és visszavételüket követeli.

Az érdekképviselők, MTI-hez  eljutatott közleményükben hangsúlyozzák: az ügyben hozott elsőfokú ítélet nem jogerős, ráadásul hasonló ügyben született már legfelső fokon is olyan ítélet, amely végül a szakszervezeteknek adott igazat.

- A Posta egyértelművé kívánja tenni, hogy nem tűri a munkavállalók ellentmondását, és azt üzeni a többi szakszervezetnek, hogy bármilyen akció tervezésekor hasonló megtorlásra számíthatnak - hangsúlyozza a LIGA.

A szakszervezeti szövetség felajánlotta segítségét a kárvallott munkavállalóknak.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.