Felmondhatják a károkozó autósok biztosítását

Az érintett 2,5 millió autósból másfél millió fizethet többet januártól a kötelező biztosításért. A díjemelés mellett a biztosítók több tízezer károkozó autós szerződését is felmondhatják novemberben.

A szombat hajnalban lejárt határidőre több mint száz oldalon tette közzé 15 hazai biztosító a 2014 január elsejétől érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjakat. Bár a január 1-ei évfordulóval rendelkező autósok száma jelentősen csökkent az elmúlt években, még így is közel 2,5 millió autóst érint a soron következő novemberi kampány - hívja fel a figyelmet a Biztosítás.hu online alkusz.

Az autósoknak - eltérően az előző években megszokottól - ezúttal nem a nagyobb megtakarítást, hanem a kisebb díjemelést kell majd megtalálniuk – s ez nem lesz egyszerű. A tavalyi kampányban a középmezőnyben végző Groupama 10, a jól szereplő Genertel pedig 5-8 százalékos díjemelést hajtott végre átlagosan, előző évi díjaihoz képest.

Az Uniqa, a Wáberer és a KÖBE 4-5 százalékkal emelte új ügyfeleknek szóló díjajánlatát, míg a Signal, a Posta és az Aegon emelése az infláció mértékével azonos. A K&H és az Union Biztosító nem emelte ugyan tavalyi árait, bár a máluszos ügyfelek esetében a K&H 50 százalékkal növelte pótdíját.

Az új díjak mellett az idei kampány nagy kérdése, a károkozó autósok kezelése lesz. Mivel a hatályos törvények értelmében a károkozó autósoknak már nem lehet pótdíjat adni, a biztosítók felmondásokkal kívánják megtisztítani állományukat a károkozó ügyfelektől. A felmondás tízezreket érinthet, mivel minden száz autósból négy kárt okoz.

A Biztosítás.hu szerint azonban az így „elküldött” autósok találhatnak majd maguknak másik, olcsó biztosítót, bár egyes tarifákban már megjelent egy 100 százalékos pótdíj, mely a felmondott szerződésekkel bíró új ügyfelek esetén alkalmazandó. (Vagyis a biztosítók ugyan nem büntethetik pótdíjjal saját, balesetet okozó ügyfeleiket, azokat azonban igen, akiknek - akár emiatt - felmondták a biztosítását.)

A díjemelések és a pótdíjak mellett (jobbkormányos autó pótdíja mostantól például 300 százalék) kevés idén az új kedvezmény. A gyermek és online engedmények természetesen megmaradnak és egyre többen alkalmazzák a tapasztalt vezetők kedvezményét (öt százalék), illetve a biztosítót váltók kedvezményét (négy százalék) is. Több lett a kötelezőt és a lakásbiztosítást együtt kötők kedvezményét alkalmazó biztosító is, illetve a novemberi önálló lakásbiztosítás kötési akciók is megsokasodtak.

Az autósok számos új és régi kiegészítő biztosítással is találkozhatnak majd a kampányban melyek 2-10 ezer forintért köthetőek. A legfontosabb kiegészítők: autópálya casco, parkolás biztosítás, mini casco, vadkár kiegészítő, csak lopás esetén térítő casco és kátyúkár biztosítás.

A díjak csökkentését, mindössze két társaság, az MKB és az Astra Biztosító jelentett be. Az MKB új ügyfeleknek szóló díjait 10 százalékal csökkentette, az Astra pedig a piaci árakhoz „igazította” tarifáját. A Biztosítás.hu szerint azonban kérdéses, hogy a díjemelkedési tendencia közepette ezen társaságok korrekciója mire lesz elegendő, hiszen mindkét társaság drágának számított a tavalyi kampányban.

A január 1-ei évfordulós dátummal rendelkező autósok hétfő reggeltől kalkulálhatnak az internetes oldalakon, ahol a jelenlegi biztosítójuk 2014-re szóló díját és a többi társaság nekik szóló jövő évi ajánlatait is megtekinthetik. Az érintett ügyfelek biztosításukat írásban, december 1-én éjfélig mondhatják fel biztosítójukhoz eljuttatott levélben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.