Felminősítette az OTP-t az S&P

Erős pénzügyi ellenálló képességről tett tanúbizonyságot a gazdasági válságban az OTP és hazai leánybankja, az OTP Jelzálogbank - közölte ma az S&P. A hitelminősítő erre hivatkozva 'BBB-/A-3' kategóriába minősítette át a két társaság adósságát.

A gazdasági kilátások javulása figyelhető meg az OTP egyes fő piacain, és jelentős javulást mutat a bank teljesítménye Oroszországban és Ukrajnában - írja a hitelminősítő. A Portfolio.hu beszámolója szerint erre hivatkozva 'BB+/B'-ről 'BBB-/A-3' kategóriába sorolta át az S&P az OTP és az OTP Jelzálogbank hosszú illetve rövidtávú adósbesorolását, negatív kilátás mellett. Utóbbi a társaság közlése szerint a magyarországi helyzetet tükrözi.

Magar Kouyoumdjian, az S&P elemzője szerint az OTP üzleti modellje és pénzügyi profilja erős ellenálló képességet mutatott a gazdasági recesszió során a bank piacainak többségében. Kiemeli: a leírási veszteségeket és a büntető jellegű új adókat is elviselte a bank mégpedig úgy, hogy végig pozitív eredményszámokat produkált.

Az OTP felminősítését segítette az is, hogy erős hazai lakossági hálózattal és betétállománnyal rendelkezik, és vezető pozíciót foglal el a jelzáloghitelezésben is. A bank üzleti diverzifikációja kedvező, miközben erős céltartalékolás előtti eredményességet produkált a bank. A negatív tényezők között az eszközportfólióval kapcsolatos problémákat (köztük a devizahiteleket) és az eredményességre nehezedő nyomást említi az elemző.

Az ország esetleges felminősítése nem jelenti automatikusan az OTP felminősítését, ugyanis ez emellett például a hitelezési veszteségek normalizálódásától is függ - derül ki az S&P jelentéséből.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.