Felminősítette a magyar bankokat a Moody's

Pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról a Moody's Investors Service, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban ismertetett 19 oldalas elemzésében kiemelte azt is, hogy a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulása várhatóan szintén javítja a pénzügyi alapmutatókat és a bankok növekedési kapacitását. A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság növekedését is élénkíteni fogja a növekvő hazai fogyasztás, amelyet a háztartások javuló vásárlóereje és a kormányzati kiadások táplálnak. A Moody's várakozása ennek alapján az, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 2,4 százalékkal, jövőre 2,6 százalékkal növekszik. A cég szerint ebben a környezetben - hétévi visszaesés után - várható a hitelkihelyezés növekedési ütemének gyorsulása.

A Moody's tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó - magyar államadós-besorolásra is, és londoni elemzők szerint a cég várhatóan még az idén visszaemeli Magyarországot a befektetésre ajánlott szuverén adósok osztályzati sávjába. A Moody's menetrendjében jövő pénteken szerepel a magyar államadós-besorolás következő felülvizsgálata.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings a múlt hónapban már visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati csoportba, az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva a magyar államadós-besorolást.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's tavaly márciusban "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra javította a hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást. Az S&P az idén márciusban végezte el a magyar besorolás idei első felülvizsgálatát, de nem módosította sem az osztályzatot, sem annak stabil kilátását.

Ha azonban a Fitch után legalább a Moody's az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.