YouTube helyett YouKu: félmilliárd kínai internetezik

Több, mint félmilliárd ember használja az internetet Kínában. Több százmillióan használják a mikroblog szolgáltatásokat és a közösségi oldalakat - de mást, mint a nyugati világban.

Már több mint 500 millióan használják az internetet Kínában, ez a lakosság közel 40 százaléka, s 15 milliós növekedés júniushoz képest - adta hírül Vang Csen (Wang Chen), a kormány információs irodájának vezetője. - Az internet ma már az üzleti életben is stratégiai fontosságú: az elektronikus kereskedelem országszerte 2 millió közvetlen és mintegy 13 millió közvetett munkahelyet teremt - mondta Csen.

Az összes internetező csaknem 27 százaléka, vagyis mintegy 130 millió ember vidéken él, s hogy a növekedés milyen ütemű, azt jól mutatja, hogy öt évvel ezelőtt számuk még csak 23 millió volt.

Az internethasználók körében a legnépszerűbbeknek a közösségi portálok mutatkoznak: a netezők több mint fele ezeken keresztül tartja barátaival és ismerőseivel a kapcsolatot, oszt meg vagy szerez valamilyen információt - derül ki a statisztikákból. Kínában ugyanakkor a nyugati világban használt szolgáltatások nem mindegyike érhető el, a facebook például tiltott gyümölcsnek számít. Az engedélyezett szolgáltatásokat pedig folyamatosan monitorozza az állam - a tiltott tartalmakat pedig nem engedik át a szűrők. 

A Sina mikroblognak jelenleg több mint 300 millió regisztrált felhasználója van, háromszor annyi, mint márciusban. A "kínai facebookot", a Renrent mintegy 125 millióan használják, a Youtube-hoz hasonló helyi videomegosztó oldalt, a Youkut havonta 280 millióan látogatják.

Kína a legnagyobb mobilpiac is egyben: a legnagyobb szolgáltató, a China Mobile előfizetőinek száma áprilisban haladta meg a félmilliárdot, a teljes piacon ugyanekkor 1,1 milliárdnál is több előfizetőt regisztráltak, s az országban havonta kilencmillióval nő az előfizetői szám. Igaz, ennek nagy része hangszolgáltatást vesz igénybe, de rohamosan terjed a mobilinternet is. A vezetékes telefonra "alig több, mint háromszázmillióan" fizetnek fizettek be.

Ázsia legnagyobb gazdaságában az emberek egyre inkább felfedezik a mobilnetet is, aminek az oka a lassan fejlődő vezetékes infrastruktúra. 3G még messze nincs mindenütt, de a legnagyobb városokban jó minőségű a szélessávú mobil szolgáltatás - így Pekingben, Sanghajban és Sencsenben is. Tavaly év végén hat magyarországnyi ember használta a 3G és a még gyorsabb mobilnetes szolgáltatásokat.

Ez azonban még tovább növekszik majd, hiszen a három nagy szolgáltató, a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom nemrégiben bejelentette, hogy olcsóbb 3G-s modellekkel kívánnak megjelenni a piacon. Az ezer jüannál olcsóbb 3G modellek már meg is jelentek a piacon, s e készülékek európába szánt változataival alaposan felgyorsították az öreg kontinens mobilnetes piacát is.

A kínai ipari és információ-technológiai minisztérium eredeti terveiben az szerepelt, hogy az országban 2009 és 2011 között 400 milliárd jüant, csaknem 59 milliárd dollárt fektetnek a gyors mobilnetes infrastruktúra fejlesztésébe. 

Egy a félmilliárdból: user egy internet kávézóben, Hefei városában, Anhui tartományban
People use computers at an internet cafe in Hefei, Anhui province June 8, 2010. China will not ease state control over what can be said online and will brook no foreign criticism of its rules, according to a government white paper released on Tuesday after months of wrangling about freedoms for Web users. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: POLITICS BUSINESS SOCIETY) CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.