Félmilliárd dollárral gazdagodott a Tesla-vezér

Egyetlen nap alatt 570 millió dollárral nőtt a Tesla amerikai elektromos luxusautó-gyártó cég alapító-tulajdonosának vagyona. A dél-afrikai származású Elon Musk 2003-ban alapított kaliforniai vállalkozásának részvényei ugyanis 14 százalékkal drágultak a második negyedév üzleti eredményének közzétételét követően.

A dél-afrikai származású Elon Musk 2003-ban alapított kaliforniai vállalkozásának részvényei ugyanis 14 százalékkal drágultak a második negyedév üzleti eredményének közzétételét követően. Maga a cég már 18,2 milliárd dollárt ér. Musknak ezzel 7,7 milliárd dollárosra nőtt a vagyona, amivel a Bloomberg napi frissítésű milliárdosok listáján feljött a 162. helyre.

Csak az idén 220 százalékkal tett „vastagabb” Elon Musk, aki alaposan felültette az elemzőket: bár a Tesla valóban hozta a részvényenkénti 20 centet, csakhogy pluszban, és nem mínuszban. A meglepetést az okozta, hogy a tervben szereplő 4500 Tesla S-modell helyett 5150-et sikerült értékesíteni az áprilistól június végéig tartó időszakban. A célt, az évi negyvenezres darabszámot már az idén hozni tudják.

A benzint még hírből sem ismerő S-modell egyébként nem olcsó, hetvenezer dolláros, azaz 15 millió forint feletti alapárával, ám minőségi kidolgozásával mégis sikerült meghódítania az amerikai középosztályt. Ebben a 7500 dolláros zöld adókedvezmény mellett a kedvező hitelkonstrukciók és lízinglehetőségek kínálatának kiszélesítése is segített.

Musknak elsősorban a Toyota Prius és a Mercedes E-osztály korábbi vásárlóit sikerült magának megnyernie. A 2014-es év slágerének ígérkezik Amerikában az X-modell néven – még fejlesztés alatt álló – elektromos városi terepjáró piacra dobása.

Musk a múlt hónapban Twitter-üzenetben jegyezte meg, hogy a terepjáró nem lesz majd drágább az S-modellnél, ám később ezt a biztató bejegyzést törölte. A feltaláló-üzletember bízik abban, hogy a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró rétegek felé is nyitni tudnak, ezért már dolgoznak egy legfeljebb 35 ezer dollárba kerülő, egy feltöltéssel 320 kilométerre is eljutó családi modellen is.

A Tesla kilátásai biztatóak: a cég Európában és Ázsiában is kiépíti illetve bővíti kereskedelmi hálózatát, s természetesen megjelenik a világ legnagyobb autópiacán, Kínában is. Európába most kezdik meg S-modelljeik exportját, míg Ázsiában az év végére időzítik ezt.

A környezetvédelemben és az űrtechnológiában is befektetésekkel rendelkező Elon Musk első millióját a Zip2 online kiadói platform kifejlesztésével, majd 300 millió dollárért történt eladásával szerezte. A pénzt az X.com nevű internetes fizetési szolgáltatásokat nyújtó cégébe fektette be, ebből alakult meg 2000-ben egy fúziót követően a népszerű Paypal online fizetési rendszer, amit 2002-ben már 1,5 milliárd dollárért vásárolt meg az eBay internetes kereskedelmi és akciós portál.

Elon Musk, a Tesla Motors tulajdonosa. Van oka az örömre.
Elon Musk, Chief Executive of Tesla Motors and SpaceX, smiles during the Reuters Global Technology Summit in San Francisco June 18, 2013. REUTERS/Stephen Lam (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY TRANSPORT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.