Félmilliárd dollár értékű prémiumot osztottak ki az AIG-nél

Összesen 454 millió dollár bónuszt fizettek ki tavaly a csődközeli helyzetből vaskos állami dollármilliárdokkal kimentett amerikai AIG óriásbiztosítónál. Aki hozta a tervet, annak jutott is a pénzből.

Washingtonban korábban azzal kavart botrányt az AIG, hogy a kudarcos 2008-as év után jutalmakat kedzett osztogatni topmenedzsereinek, miután hozzájutott a 180 milliárd dolláros állami támogatáshoz. Százhatvanöt millió dollár folyt így ki magánzsebekbe, erősen kritizálható módon. Igaz a pénz szerződés szerint járt, morális szempontokat mérlegelve viszont nem járt a vezetőknek. Ezt politikai nyomásra és a közfelháborodás láttán sokanvisszafizették – de nem mindenk.

Az AIG Elijah Cummings marylandi demokrata képviselőnek a bónuszok sorsát firtató kérdésére adott válaszába nelismeri, hogy 454 millió fizettek ki a tavalyi év után, ám ez az összeg teljesítményfüggő volt, azaz akik hozták az üzleti tervet a maguk területén, azok részesültek is belőle. És nem is csak az Egyesült Államokban, hanem mind a 120 országban, ahol az AIG érdekeltséggel rendelkezik.

A Reuters hírügynökség nem közölte, hogy összesen hányan kaptak jutalmat, az átlagos összegről viszont említést tesz. Eszerint az ingatlanbiztosítási üzletágban dolgozók átlagosan 5403 dollárt kaptak, míg a vagyonkezelési üzletágban dolgozók ennek majd tízszeresét, 51026 dollárt. A teljesítményösztönző jutalmazási rendszert még a békeidőkben írták alá, vagyis jócskán a vállalat összeomlása előtt.

Az AIG az idén már óvatosabb: a 2009-re érvényes premizálási rendszerét a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-vel és a kincstárral egyeztetve dolgozza ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.