Fellélegezhetünk: drasztikusan visszaesett a spam-forgalom!

Világszerte a felére, harmadára csökkent a kéretlen reklámlevelek aránya az FBI egyetlen akciója nyomán – lekapcsolták a spam-uralkodónak számító McColo nevű internet-szolgáltatót. A sok vitát kavart megújult amerikai szabályozás a spam és a gyermekpornó ellen tehát eredményesnek tűnik. A változás Magyarországon is érezhető, de az idilli állapot nem tart majd sokáig, hiszen a kiber-bűnözők orosz és kínai szerverekre költöznek majd.

Az elmúlt napokban 70-90 százalékkal csökkent a spamek aránya világszerte – adta hírül a Sunbelt Ninja E-mail Security cég.

A mérséklődés oka nem a biztonsági szoftverek megtáltosodása, hanem egy amerikai FBI-akció, amely lekapcsolta a netről az egyik legnagyobb spammelőnek számító szolgáltatót.

A  McColo nevű, gyermekpornóval és vírusterjesztéssel megvádolt szolgáltató ügyfelei között voltak a legnagyobb amerikai spammer hálózat tagjai is.  Hosszas vita után egyébként az amerikai törvényhozás idén tette lehetővé, hogy egy szolgáltatót is le lehessen kapcsolni a hálózatról, ha névtelenségbe burkolózó ügyfelei törvénysértő tevékenységet folytatnak, a szolgáltató pedig ezt nem képes megakadályozni.

A Sunbelt Ninja felmérése nagyon hamar készült el, annak köszönhetően, hogy az ügyfélkörükbe tartozó vállalatok folyamatos jelentéseket küldenek a cégnek. Az egyik legnagyobb szállítmányozási cég levelezésében történetesen hetven százalékkal esett vissza a beérkező kéretlen levelek száma, a heti 1.1 millió spam helyett 330.000 érkezik és számuk napról napra csökken.


Az akció következtében a magyar elektronikus levelezésben is csökkent a kéretlen levelek aránya az elmúlt napokban.

Az spamszűréssel foglalkozó MPP statisztikája szerint míg októberben nem volt ritka a nyolcvan százalékos spam arány, addig a napokban ötven százalék alá süllyedt. Legalábbis ezt mutatják az MPP és Mail Security adatai, amely a két legnagyobb hazai ingyenes e-mail szolgáltatót, illetve számos nagyvállalat levelezőrendszerét védi.

- Régen láttunk ilyen kiegyenlített arányt a jó és a kéretlen levelek között. Noha, a helyzet idővel biztosan visszaáll a sajnos „normálisnak” nevezhető 80 százalék feletti szintre – mondja az MPP képviseletének vezetője, Bódis Ákos.

A McColo lekapcsolása után persze újra lehet szolgáltatót létrehozni, amely palástolja a bűncselekményeket, de az is lehet, hogy az amerikai szabályozás szigorodása miatt a spammerek kínai, vagy orosz szerverekre költöznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.