Fellélegezhetnek a SkyEurope utasai

Fellélegezhetnek a SkyEurope jegyek tulajdonosai: a cég több mint húszmillió euróhoz jutott, részben egy osztrák befektetőcsoporttól, így rövid távon megmenekült.

Egy osztrák befektetőcsoport, a Focus Equity 16,5 millió eurót fektet a szebb napokat megélt, de mostanság igen nehéz helyzetben lévő fapados légitársaságba. A cég közleménye szerint a tőkét több részletben kapja a légitársaság attól függően, hogy sikeresen hajtják-e végre a már elkezdett átszervezést és a pénzügyi folyamatok újraformálását. Ezen felül az angol Chain Box ötmillió eurós kölcsönt ad a légitársaságnak, amellyel rendezhetik a rövidtávú pénzügyi helyzetüket és kifizethetik a legsürgetőbb tartozásaikat.

Ezzel egyidőben a cég bemutatta téli menetrendjét: 17 ország 24 városába, 32 útvonalon repülnek majd. Béreltek további két Boeing 737-300-as repülőgépet az Air Slovakia légitársaságtól, így a flotta ismét teljessé vált. Egységesnek ugyan nem nevezhető, mert bár mindegyik gépük a Boeing 737-es családba tartozik, négy 700-assal, négy 300-assal és két 500-assal repülik a járatokat.

A SkyEurope a nyár elején csődvédelmet kért Szlovákiában. Noha a hitelezői védelmet megkapta, az alapesetben csak 90 napra érvényes, ráadásul több országban feltartóztatták a társaság gépeit a felhalmozott tartozások miatt. Végül a gépek mindannyiszor elrepültek, mert az EU tagországokban kötelező elfogadni a szlovák hitelezői védelmet. A cég teljes adósságállománya több, mint 30 millió euró, igaz, az átszervezéseknek köszönhetően üzemi szinten nyereségessé vált a cég az elmúlt hónapokban.

 

SkyEurope gép Budapest felett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.