Felleginél a távhőárak és a közbeszerzések

Mostantól minden állami beszerzést csakis Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter előzetes engedélyével lehet meghirdetni, lebonyolítani illetve nyertesét megállapítani. És az önkormányzatok helyett is Fellegi Tamás határozza meg a helyi fűtéstarifákat.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter annak kapcsán, hogy április közepétől már nem az önkormányzatok, hanem ő határozza meg a helyi távhőtarifákat, a HírTV-nek kifejtette: "a törekvésünk az, hogy egyelőre fagyasszuk be az árakat, és aztán egy alapos áttekintés után - amihez idő kell - tudjuk meghatározni azt, hogy milyen képlet alapján, hogyan történjen az árszabályozás".

Önkormányzatok helyett is Fellegi Tamás határozza meg a helyi fűtéstarifákat
2011. január 19. Távhő. Főtáv. Északbudai fűtőmű. III. kerület, Kunigunda utca 49. Energia, közmű. Fotó: Bócsi Krisztián

„Tehát első lépés egy moratórium, a második lépés az árszabályozási rendszer kialakítása; ugyanúgy, ahogy ezt a gázárszabályozásnál tettük korábban" - tette hozzá.

A kormányközeli televízó tudósításában megjegyzi: az új tarifarendszer várhatóan őszre készül el; a miniszter szerint a mostaninál alacsonyabb és magasabb tarifára is lesz példa.

A távhőtermelők áramelőállítási támogatásának megvonása kapcsán Fellegi Tamás a televíziónak leszögezte: „A kivezetéssel párhuzamosan egy új rendszert fogunk megvalósítani, ez fogja eldönteni, hogy ki kap, és ki nem kap. Lesznek olyanok, akik nem fognak kapni, és szép számmal lesznek olyanok, akik változatlanul fognak támogatást kapni, csak más jogcímen, más alapon és más gazdaságossági háttérrel" - idézi a HírTV a tárcavezetőt.

Áprilistól a nemzeti fejlesztési miniszter engedélyezi és ellenőrzi a közbeszerzéseket, sőt, csak az ő állásfoglalását követően lehet az eljárás eredményét kihirdetni - tudósít a Napi Gazdaság.

Április elsejétől Fellegi Tamás ellenőrzi a költségvetési szervezetek, a többségi állami tulajdonú vállalatok és a kormány közalapítványainak közbeszerzéseit, valamint e szervezetek és alapítványaik nem közbeszerzéssel kötött, nettó 50 millió forintot elérő szerződéseit - derítette ki a lap a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló március 25-én megjelent kormányrendeletből.

A kontroll kiterjed az államtitkot, szolgálati titkot és nemzetbiztonsági érdeket érintő beszerzésekre is, de nem vonatkozik a Magyar Nemzeti Bank és a Külügyminisztérium külképviseleteinek beszerzéseire, továbbá a védelmi célú katonai, rendvédelmi és rendészeti beszerzésekre illetve a honvédség műveleti alkalmazásával összefüggő beszerzésekre.

A költségvetési szervezeteknek a tervezett közbeszerzés kiírása előtt legalább 15 nappal be kell nyújtaniuk a beszerzéssel kapcsolatos dokumentumokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM), illetve csatolni a beszerzés ellenértékéről szóló fedezetigazolást.

A miniszter 15 napon belül vagy jóváhagyja az eljárást, vagy nem, vagy meghatározza azokat a módosításokat, amelyekkel kiírható a közbeszerzés. Jóváhagyás hiányában nem írható ki az eljárás.

Fellegi Tamás bármely közbeszerzéshez szakértőt delegálhat, aki vizsgálhatja az eljárás dokumentumait és részt vehet a bírálóbizottsági üléseken. A Napi Gazdaság megfogalmazása szerint teljes kontrollt valósítanak meg azzal, hogy az eljárások ajánlattételi szakaszának eredményhirdetése előtt öt nappal a szervezeteknek meg kell küldeniük az NFM-nek az eljárás eredményéről szóló összegzést, valamint a nyertesként kihirdetni tervezett ajánlattevő közbeszerzésben benyújtott valamennyi iratát.

Ezek alapján a fejlesztési miniszter három munkanapon belül állást foglal a közbeszerzésről, az ajánlatkérő pedig csak ezt követően, ennek figyelembe vételével hirdetheti ki az eljárás eredményét.

A nem közbeszerzés eredményeként kötött, nettó 50 millió forintot elérő értékű szerződések megkötését és illetve módosítását is csak a fejlesztési miniszter engedélyezheti - teszik hozzá.

A szerződéseket szintén csak a fejlesztési miniszter jóváhagyásával lehet módosítani, ha az új ár az eredeti értéket több mint tíz százalékkal meghaladná.

A közalapítványoknak és a költségvetési szervek alapítványainak, valamint a nem száz százalékban állami tulajdonú vállalatoknak a más forrásokból megvalósított beszerzéseikre nem kell a rendelet szabályait alkalmazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.