Több pénzt fektethetnek részvényekbe a lengyel magánnyugdíjalapok

Újabb részletek láttak napvilágot a készülő lengyel nyugdíjrendszerről. A miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója elmondta, hogy a magánnyugdíjalapok a jövőben a korábbinál több pénzt helyezhetnek el részvényekben, ugyanakkor csökken a munkavállalók alapokba történő, kötelező befizetésének mértéke.

Michal Boni tájékoztatása szerint az alapok folyamatosan növelhetik portfoliójukban a részvények arányát, ami 2020-ban 62 százalékig emelkedhet a jelenlegi 40 százalék körüli szintről. A 90 százalékot - amiről korábban néhány kormányhivatalnok beszélt - várhatóan csak 2034-ben éri el a részvénybefektetések aránya.

Változás a rendszerben, hogy a munkavállalóknak a jelenlegi 7,3 százalék helyett havonta fizetésük 2,3 százalékát kell befizetniük valamelyik magánnyugdíjalapba. Ezzel több pénz marad az állami nyugdíjalapban, segítve a kormányt, a hovatovább a GDP 55 százalékát elérő államadósság csökkenésére irányuló törekvéseiben. A lengyel államháztartási törvény értelmében megszorító intézkedéseket kell hozni akkor, ha az adósság meghaladja a GDP 55 százalékát.

A tervek szerint április 1-jén lépnek életbe a változások, amelyekkel kapcsolatban aggodalmát fogalmazta meg a Nemzetközi Valutaalap, és az Európai Bizottság is, és bírálták lengyel üzleti körökben is, mondván: a kormány ezzel csak halogatja a valódi strukturális reformokat.

A Lengyelországban működő 14 magánnyugdíjalap összesített vagyona 221 milliárd zloty, 77,8 milliárd dollár, aminek 37 százaléka van részvényekben, a többi leginkább államkötvényekben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.