Fellegi Tamás 'új' minisztériuma

Átalakul az egyik legnagyobb minisztérium. Fellegi Tamás válságkezel, s átszervezi a nemzeti fejlesztési tárcát: hat helyett négy szakpolitikai államtitkárság lesz, a 11 helyettes államtitkárság száma azonban eggyel nő.

Miközben a Orbán Viktor miniszterelnök jobb keze, Matolcsy György a devizahitelesek megmentésén, és a költségvetési hiány leszorításán dolgozik, a bal kéz, Fellegi Tamás másképp járul hozzá a nehézségek kezeléséhez. Most éppen átalakít.

Ahogyan a tárca közleménye fogalmaz: Fellegi Tamás miniszter a gazdasági válság hatásainak hatékony kezelését célzó kormányzati átszervezésekkel párhuzamosan 2011. szeptember 12-től átalakítja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot. A tárca belső működése egyszerűsödik, miközben hatás- és feladatköre változatlan marad. Az NFM-ben a jövőben a korábbi hat helyett négy szakmai-politikai államtitkárság, a tizenegy helyettes államtitkárság helyett tizenkét helyettes államtitkárság dolgozik.

Mindezektől azt várják, hogy a minisztérium hatékonyan vére tudja hajtani az ágazati stratégiákat, s a tárca a bürokráciacsökkentés és olcsóbb állam szempontjait szem előtt tartva a korábbinál egyszerűbb és átláthatóbb lesz. Egyébként az elmúlt egy évben ugyanezt próbálták elérni az uniós támogatások felhasználása területén is, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel.

Az eddigi hat helyett négy szakmai-politikai államtitkárságra tagolódik a tárca: a Vagyonpolitikáért felelős, a Fejlesztéspolitikai Koordinációért felelős, az Energetikáért és Klímapolitikáért felelős és az Infrastruktúráért felelős Államtitkárságokra.

Az egységes állami vagyongazdálkodás érdekében a kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság, feladatait és struktúráját megőrizve, a vagyonpolitikáért felelős államtitkárság részeként működik tovább. Az összevont államtitkárságot a jövőben Hegmanné Nemes Sára államtitkár irányítja. A kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló államtitkárság Hegmanné Nemes Sára irányítása mellett elvégezte a kijelölt feladatát: lezárult a PPP szerződések tételes átvizsgálása, megindult a kedvezőtlen konstrukciójú PPP-szerződések újratárgyalása és felszámolása. Halasi Tibor, eddigi vagyonpolitikáért felelős államtitkár a miniszterelnök tanácsadójaként folytatja munkáját a miniszterelnökségen, megtartva az MNV Zrt. igazgatósági elnöki tisztségét, és elfoglalva az MFB Zrt. felügyelő b izottsági elnöki pozícióját. 

Az eddigi két helyettes államtitkárság mellett egy újabbal bővül a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság. A monitoring és információs ügyekért felelős helyettes államtitkárság élére Fellegi Tamás miniszter kezdeményezésére Földi Enikőt nevezi ki a miniszterelnök. Az egységes és koncentrált fejlesztéspolitikai koncepció jegyében a fejlesztési miniszter által újonnan felállított tudásalapú gazdaságfejlesztéséért felelős helyettes államtitkárság is a fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkárság alatt működik. Az új helyettes államtitkárság az információs társadalom fejlesztéséért, a tudás- és innováció alapú fejlesztések összességéért felel az infokommunikáció területén, és ellátja a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) felügyeletét. Az államtitkársághoz csoportosulnak át a zöldgazdasággal kapcsolatos feladatok is az energetikai területről.

A minisztérium a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakra készülve, az Európa 2020 stratégiával összhangban tehát egységben kezeli a gazdaságfejlesztési, zöldgazdasági és infokommunikációs területeket. A helyettes államtitkár személyéről később születik döntés.  

Hivatalos: Nyitrai távozik a minisztériumból

Az infokommunikációért felelős államtitkárság megszűnik, ahogyan azt szerkesztőségünk is megírta, távozik a tárcától Nyitrai Zsolt államtitkár. A politikus miniszterelnöki biztos lesz, és információnk szerint a nemzeti konzultációk szervezéséért felel. A kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkárság - változatlanul Vályi-Nagy Vilmos irányítása mellett - közvetlen miniszteri felügyelet alá kerül. 

Az eddigi zöldgazdasági és klímaügyi helyettes államtitkárság átalakul és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárságként folytatja tevékenységét a klíma- és energiaügyért felelős államtitkárságon belül.

A közigazgatási államtitkárságon önálló jogi és koordinációért felelős helyettes államtitkárság alakul Pálffy Ilona Éva vezetésével.

Nyitrai Zsolt tájékoztat még a Fellegi-minisztériumban. A volt infokommunikációs államtitkár a miniszterelnökség felé távozik
2010. július 13. Budapest. Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár kötetlen megbeszélésre hívta meg a vezeték nélküli távközlés területén érdekelt szolgáltatók vezetőit. Mobil távközlés frekvenciagazdálkodás. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.