Fellegi: korrupció jól lepapírozva

Felelőtlen kormányzás, a közvagyon egy részének elherdálása, megbundázott közbeszerzések és minden elképzelést felülmúló korrupció - így summázta az előző évek kormányzati munkájáról szerzett tapasztalatait Fellegi Tamás. A fejlesztési tárca vezetője a Joint Venture Szövetség fórumán nagyberuházások leállítására és elszámoltatásokra tett ígéretet.

Szokatlan desszerttel lepte meg a Joint Venture Szövetség üzleti ebédjének mintegy 250 vendégét Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter a nemzetközi konyha szabályai szerint feltálalt fogások után az előző kormányzat munkájáról szerzett tapasztalataival kínálta a már jóllakott gazdasági szakembereket, diplomatákat. Aki a meleg ellenére figyelt, feljegyezhette mi minden kell a magyar feketeleveshez.

Lesz dolga az elszámoltatási kormánybiztosnak - jelentette ki hallgatósága előtt Fellegi Tamás. Megfogalmazása szerint a korrupció melegágya az elmúlt években a közbeszerzések területe volt. A legnagyobb csalódást azonban ezen belül is az infokommunikációs állami megrendelések okozták. Szerinte itt „a korrupció mértéke minden elképzelést felülmúlt".

Konkrét példákat a szakminiszter nem említett, de mint mondta: a korábbi ügyek sorában „van ami jól le van papírozva, és van ami kevésbé". Az utóbbiakról, valamint számos felesleges beruházásról az érintetteknek feltehetőleg számot kell majd adniuk. De válaszra vár az is, mi motiválta azokat a döntéseket, amelyek lehetővé tették, hogy több állami forrásból finanszírozott fejlesztés befejezése után is magánkézben maradhasson. Különösen úgy, hogy az elkészült rendszerek használatáért a költségvetés azóta is rendszeresen fizet.

Akárhogy is volt, Fellegi szerint a többi között a hasonló visszaéléseket gátolja majd meg a közbeszerzési törvény már elkészült módosítása. Ennek elfogadásától a kormány részben a beruházások átláthatóságának javulását várja. Emellett szeretnék elérni azt is, hogy magyar kis- és középvállalatok az eddiginél nagyobb szeletet hasítsanak le maguknak az állami megrendelésekből.

A fejlesztési tárca vezetője igyekezett megnyugtatni csendben figyelő hallgatóságát: a kormány terveiben nincs szó a multinacionális cégek elleni lépésekről. Mint mondta: nélkülük, és a külföldi befektetések nélkül Magyarország ma már nem is működhetne. Azt azonban szerinte a gazdasági élet meghatározó szereplői is méltányolhatják, hogy a kormány szeretné, ha a hazai vállalkozások a jelenlegi kevesebb mint negyven százaléknál nagyobb mértékben részesednének a különféle pályázatokból. A kívánatos célként az Európai Unió (EU) tagállamaiban a honi cégekre jellemző hetven százalékos mérték megközelítését jelölte meg.

Fellegi Tamás az előző kormányok számlájára írja, hogy Magyarország az EU 2007-2013 közötti költségvetési időszakában rendelkezésére álló, hozzávetőleg nyolcezer milliárd forint csupán töredékét, 13 százalékát tudta felhasználni pályázataiban. A közösségi költségvetési időszak felénél gyenge eredmény, azzal fenyeget, hogy a források egy részéről hazánknak végül esetleg le kell majd mondania. De annak is megvan a lehetősége, hogy a már elköltött pénz egy részét Brüsszel, a magyar közbeszerzés szabálytalanságaira hivatkozva, előbb-utóbb visszakéri.

Az elmaradást a kormány mindenesetre szeretné behozni: az ígéretek szerint már az idén is mindent megtesznek a felhasználható források összegének növelésére. A fejlesztési miniszter szerint ezt szolgálja az elkészült uniós forrástérkép, ami 2013-ig előre megmutatja, hogy az egyes ágazatok mennyi pénzt használhatnak fel. A dokumentum főbb számai azt mutatják: a jelenlegi szabad források összege mintegy 1800 milliárd forint. A különféle programokban 1480 milliárd forintot tartanak nyilván.

A miniszter beszélt arról is, hogy a korábbi bejelentéseknek megfelelően felülvizsgálják a különböző nagyberuházásokat. A listára vett nagy projektek átvilágítása elkészült. A kormány előreláthatólag július 21.-i ülésén dönti majd el, hogy milyen beruházásokat állítanak le, és hol tesznek kísérletet az állam számára kedvezőbb szerződési feltételek kialakítására. Konkrét projektekről Fellegi nem beszélt, csupán annyit árult el: az átdolgozásra váró beruházások összértéke több százmilliárd forint.

Minderre a tárcavezető szerint azért is szükség van, mert az máris kiderült: az előző kabinet rossz úton járt, amikor a piaci verseny önszabályzó mechanizmusaiban bízott. Felelőtlen kormányzásuk eredménye a közvagyon egy részének elherdálása volt - számos korábbi állami monopóliumból néhány év alatt magánmonopólium lett.

Az állami vagyon olvadását az új kormány a további privatizáció leállításával szeretné meggátolni. Emellett készülnek olyan lépésekre is, amelyek növelhetik az állam kezében lévő vagyon értékét.

A „forró krumpli" az állami vagyonkezelésében jelenleg két közlekedési cég, a MÁV és a Malév - közölte a fejlesztési miniszter. Mindkét társaságnál olyan problémákat találtak, amelyek drasztikus beavatkozást indokolnak. A nemzeti légitársasághoz például azért nehéz hozzányúlni, mert a külföldi tulajdonosok kisebbségi - öt százalékos - részesedéséhez túlzott jogok kapcsolódnak. Így a magyar állami tulajdonosnak Fellegi Tamás szavai szerint „gúzsba kötve kell táncolnia".

A MÁV esetében ugyanakkor az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták: a vasút pénzügyi helyzetének stabilizálása a hagyományos vállalati szemléletben nem lehetséges. Ezért a kormányzat szándékai szerint a MÁV-ot minden eddiginél nagyobb mértékben integrálják a közösségi közlekedés rendszerébe. Ennek előkészítése az augusztus 1-én hivatalba lépő új vasúti vezetés feladata lesz.

 

Fellegi Tamás
Fellegi Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.