Fellebbez a hivatal a bíróság gázárdöntése ellen

A Magyar Energia Hivatal megfellebbezte azt a bírósági határozatot, amely első fokon a gázszolgáltatóknak adott igazat az energiaárcsökkentés egy - azóta nagy politikai port felvert - részkérdését illetően.

A Magyar Energia Hivatal megfellebbezte azokat a nagy port felvert február végi ítéleteket, melyekben a közigazgatási bíróság helyt adott például a Főgáz, az E.ON és a GDF Suez keresetének - értesültünk meg nem erősített forrásból. Az ítélet szerint a január 1-i 10 százalékos lakossági gázárcsökkentés egy kisebb szelete mögötti háttérszámításokat az erre hivatott Magyar Energia Hivatal a cégek számára hátrányos módon tévesen, a hatályos szabályok megsértésével végezte el.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben a döntést botrányosnak nevezte, mivel a magyar kormány a rezsicsökkentés formájában küzdelmet folytat a szerinte arcátlan energiatársaságok ellen.

Két nappal később Darák Péter, a Kúria elnöke védelmébe vette a bíróságot.

Mint korábban megírtuk, a döntés a gázárnak mintegy 1 százalékát érintette, amit esetlegesen hasonló jogerős döntés után sem kellene feltétlenül a lakosságra terhelni.

Ám a kormány ezt sem kívánja kockáztatni: a parlament a héten több olyan törvényt fogadott el, amely kihúzza a talajt egy számára negatív bírósági döntés alól. Így az árakban egy esetleges, a cégeknek kedvező bírósági döntés sem érvényesíthető. Egyszersmind a Magyar Energia Hivatalt - új nevén Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt - a vitát kiváltó számlatétel - az úgynevezett rendszerhasználati díj - megállapítása tekintetében rendeletalkotási joggal ruházta fel, ami ellen már nincs helye bírósági keresetnek.

Az egyetlen gáztársaság, a Tigáz, melynek bírósági döntése tegnapig húzódott, feltehetőleg a héten történtek hatására be is jelentette, hogy eláll a pertől.

Mindazonáltal a most elfogadott törvények hatályát illető viták elkerülése végett szakértők szerint a biztonság kedvéért szükséges volt a fellebbezés.

 

A kormány független ökle lehet az új közműhivatal

Noha a Fidesz a Magyar Energia Hivatal (MEH) átalakításának kiemelt jelentőséget tulajdonítva az erről szóló törvényt csütörtökön rendkívüli ülésen fogadta el, ebben megfigyelők az árak vonatkozásában egyelőre kevés érdemi változást fedeznek fel. Eszerint a számla egy tételét - a rendszerhasználati díjat - az új nevén Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a jövőben olyan rendelettel hirdeti ki, amely már nem támadható meg bíróságon. Az - egyelőre még ki nem hirdetett - szabály ezen túlmenően a hivatal által elvben eddig is végzett tevékenységeket szentesíti, mint az energiahatékonyság fokozása, az ellátásbiztonság, a fogyasztóvédelem, az áram-, gáz-, távhő-, víz- és hulladékoszolgáltatással kapcsolatos hatósági felügyelet ellátása. A konkrét tarifákat ugyanakkor a miniszter hirdeti ki. Ezt a jogot 2010-ben épp az akkor megválasztott új Fidesz-kabinet vonta meg a MEH-től. Az új szabály rögzíti a MEKH függetlenségét, önállóságát. Ez formálisan bizonyára érvényesül majd, de megfigyelők arra hívják fel a figyelmet, hogy az alapító okirata szerint a kormány irányítása alá tartozó - a korábban a Fideszben politizáló Horváth Péter vezette - szerv eddig alapvetően a kabinet elvárásai szerint látszott tevékenykedni. A Fidesz-politikusoknak a téma kapcsán tett kijelentései sem hagynak kétséget afelől, hogy az új szabály nyomán a MEKH-től is a kormány szándékainak határozott képviseletét várják el.

A MEH és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint az új szabály révén a hivatal a jövőben hatékonyabban képviselheti a fogyasztók érdekeit. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal munkájáról az Országgyűlésnek számol be, elnökét a miniszterelnök nevezi ki, gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi - szögezik le.

Gáztűzhely
Cuban farmer Daniel Garcia, lights a bio-gas stove at his farm in the province of Pinar del Rio in Western Cuba October 6, 2012. Garcia is getting more out of his pigs than he ever thought possible by turning their manure into a biogas -- methane and carbon dioxide -- that he and his neighbours use for cooking. It's a relatively old technology that's new to Cuba where the government is promoting development of renewable fuel sources. Daniel fills up bags with the gas and gives them at no cost to his neighbors, who say it's a welcome gift that enables them to prepare food even during the frequent electricity blackouts in their area. REUTERS/Enrique De La Osa (CUBA - Tags: ENERGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.