Felkavarta Amerikát a leminősítés

Megkezdődött az egymásra mutogatás szombatra a vezető amerikai politikusok körében azt követően, hogy az S&P hitelminősítő - történelmileg példátlanul - lerontotta az USA államkötvényeinek legkiválóbb, "Aaa" besorolását. A világ egykor legbiztosabb befektetésének tartott pénzügyi eszköz ezzel több fejlett gazdaság, így a brit, a német, a francia vagy a kanadai kötvényei mögé került.

A most egy fokkal rosszabb, "Aa+" besorolás hosszú távú kilátása is negatív az S&P, a három nagy hitelminősítő egyike szerint, azaz egy-másfél éven belül újabb lerontás is elképzelhető, ha nem hozzák rendbe az amerikai államháztartást.

A szenátus washingtoni ülésterme előtt járőröz egy kutyás rendőr
A Capitol policeman makes a routine patrol with his dog outside the Senate Chamber on Capitol Hill in Washington July 31, 2011. U.S. lawmakers were close to a last-gasp $3 trillion deal on Sunday to raise the borrowing limit and assure financial mark

A leminősítés kedvezőtlenül érintheti a hitelkamatokat, ugyanakkor pénzügyi elemzők szerint az lehet az igen kritikus lépés, ha még egy minősítő hátrébb sorolja az USA-kötvényeket, ugyanis számos alapkezelő ebben az esetben értékeli át, hogyan ítéli meg az Egyesült Államokat.

Kína legalábbis máris rosszul. Az USA legnagyobb külső hitelezője (több mint ezermilliárd dollárral) az állami hírügynökségen keresztül azt közölte: Pekingnek minden joga megvan rá, hogy követelje dollárbefektetéseinek szavatolását. Kína egyben a dollár nemzetközi felügyeletét sürgette, és "új, stabil" tartalékvaluta indokoltságát is felvetette, "az egyetlen ország által okozott katasztrófa elhárítására".  

Az Obama-adminisztráció első reakciójában az S&P kétezermilliárd dolláros számtani tévedésére hivatkozott. A Fehér Házért harcba szálló republikánus elnökjelöltek viszont Barack Obama elnök politikájának ostorozására használták fel a fejleményt.

- A Standard & Poor's leminősítése igen nyugtalanító mutatója országunk Obama elnök alatti hanyatlásának - fogalmazott Mitt Romney exkormányzó, aki a legjobban áll a jobboldali versengésben a közvéleménykutatások szerint. A szintén versenybe szállt, és az ún. teadélután-mozgalomhoz tartozó Michele Bachmann képviselőnő arra mutatott rá, Obama "bukott gazdaságpolitikája" azt az "Aaa" besorolást rombolta le, amely pedig 1917 óta minden modern krízist túlélt, az 1929-33-as nagy világválságtól a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokig.  

A demokrata párti Harry Reid szenátor, Obama első számú kongresszusi szövetségese viszont "kiegyensúlyozott", azaz bevételnövelő (értsd: adóemelési) intézkedéseket is tartalmazó megközelítésre hívta fel a figyelmet a több mint 14 ezer milliárd dolláros adósságtömeg kezelésében.

Ez uóbbiak egyelőre nem szerepelnek az adósságplafon kapcsán a héten született politikai "félmegoldásban", amelyet a tervek szerint további deficitcsökkentő lépések követnek majd. Reid egyben hangsúlyozta: a részleteket kidolgozó kétpárti bizottságba nem a kiegyensúlyozott megközelítést eleve kizáró "keményvonalasokat" kellene ültetni - utalt a "teadélutánosokra", mint épp Bachmann.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.