Feljelentés az orvosság a mérgezett hitelek ellen

Az úgynevezett mérgezett hitelek visszafizetése miatt több, nehéz helyzetbe került francia önkormányzat jelezte hétfőn, hogy feljelentést tesz a kölcsönt nyújtó bankok ellen: elsőként Saint-Etienne városa kérelmezte a párizsi legfelsőbb bíróságtól, hogy nyilvánítsa semmisnek szerződését a Deutsche Bankkal.

A pénzügyi válság előtt Saint-Etienne mellett a többi között Rouen, Saint-Saint-Denis és Lille is indexált, változó kamatlábú  árazással rendelkező hiteleket vett fel, amelyeket eddig a városok törleszteni tudtak, de a kamatok várható megemelkedésével 2010-től a  városvezetők szerint veszélybe kerül az önkormányzatok költségvetése.

A rekordot Saint-Etienne tartja, amely 16 mérgezett hitelre  kötött szerződést. Ebből a város ötöt már rendezett, s így az elmúlt  két évben a kockázatosnak tartott hiteleket az önkormányzat az  adósságállomány hetven százalékáról 49 százalékra csökkentette.

A város adósságállományának jelenlegi teljes összege 190 millió  euró. Ezen belül Maurice Vincent szocialista polgármester szerint  időzített bombaként ketyeg a Deutsche Bank 20 millió eurós kölcsöne,  amelyet még az előző városvezetés vett fel. A 2022-ig futó hitel  idei 4,9 százalékos kamata 2010. január 1-én 24 százalékra  emelkedik, s ezt a város - a kölcsön éves 3,7 millió eurós  törlesztése mellett - csak a helyi adók négy százalékos emelésével  tudná kifizetni, amit az önkormányzat egyhangúlag visszautasított. A  város tavaly 7,5 százalékkal emelte meg a helyi adókat, ebből 2,5 százalékot fordított a mérgezett hitelek elleni küzdelemre.

A polgármester a szerződés semmissé nyilvánítását kérte a  párizsi legfelsőbb bíróságon, amelyre véleménye szerint jó esélye  van a városnak, ugyanis elődje, a konzervatív oldalhoz tartozó  Michel Thiolliere-t senki nem informálta a kölcsön kockázatairól,  amit nem is lett volna joga aláírnia. Vincent szerint a banknak is  tudnia kellett, hogy a francia törvények alapján az önkormányzatok  nem fogadhatnak el kockázatosnak tartott spekulatív termékeket.

A város további öt banknak - Dexia, Banques Populaires-Caisses  d,Epargne, Société Générale, Crédit Agricole és Depfa Bank - küldött  figyelmeztetést és jelezte, hogy amennyiben nem sikerül velük megállapodni, őket is feljelenti az önkormányzat a bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.