Feljebb vált a szentgotthárdi Opel

A legújabb bővítéssel az Opel szentgotthárdi összberuházása 1992 óta megközelíti a másfél milliárd eurót, az új Flex motorgyár éves kapacitása pedig a hétszázezer darabot.

A 2010-ben bejelentett 800 új munkahelyet jelentő 500 milliós eurós és az idei év eleji százfős és 136 millió eurós bővítés után tovább építkezik Szentgotthárdon az Opel: a Flex motorprogram összege eléri a 700 millió eurót. A Parlamentben Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Solt Tamás, az Opel magyarországi motorgyárának igazgatója jelentett be egy újabb 60 millió eurós beruházást, melynek keretében a dolgozói létszám százzal, az éves kapacitás hetvenezerrel nő. Ez műszakbővítéssel akár egymillióra növelhető.

Feljebb vált a szentgotthárdi Opel
a szentgotthárdi Opel új Flex gyára

A legújabb bővítéssel az Opel 1992-ben indult szentgotthárdi összberuházása meghaladja az 1,46 milliárd eurót, az új Flex motorgyár teljes kapacitása pedig az évi 650 ezer darabot, a teljes felfutáskor a munkatársak létszáma eléri majd az 1600 főt. A vállalat vezetése azért döntött a kapacitás bővítése mellett, mert a jövőre induló, kiskategóriás, azaz 1,4 literesnél nem nagyobb motorok esetében különösen nagy keresletre számít és egy új – 1,8 literes négyhengeres benzines és dízel – termékcsalád bevezetését is tervezi. A projekt keretében eddig 149 új berendezés és gép érkezett a Flex gyárba, ahol idén tavasszal elindult a próbatermelés, a bővítési munkálatok 2014-ben fejeződnek be.

Szijjártó Péter a bejelentésekor elmondta, hogy a versenyképes befektetői környezet, az új adópolitika, az új munka törvénykönyve, a felsőoktatási és középfokú szakképzés átalakítása együtt eredményezte, hogy 2012-ben a Magyarországra irányuló közvetlen működő tőkebeáramlás 78,5 milliárd euró volt, ami a GDP 80 százaléka, ennek húzóereje a járműipar. Az Opel tavaly 130 millió euró értékben vásárolt magyar beszállítóktól, ezzel két év alatt 2012-re megduplázta rendeléseit.

Az Opel új motorgenerációjának több típusa is Szentgotthárdon készül, a Flex üzem rugalmas technológiájának köszönhetően ugyanazokon a gyártósorokon. Idén februárban elindult a középkategóriás, 1,6 literes benzines motor (MGE – middle-size gasoline engine) sorozatgyártása, ezt követi az 1,6 literes dízelmotoré (MDE – middle-size diesel engine), jövőre pedig a kiskategóriás, 1,4 literesnél nem nagyobb benzinmotoroké (SGE – small gasoline engine).

Ezeket beépítik az Opel, Vauxhall és Holden modelljeibe, többek között a legújabb Cascada sportkocsiba. Amint Solt Tamás lapunknak elmondta, a GM magyarországi termelésének 76 százaléka Európán kívüli piacokra ( Kína, Dél-Korea, Mexikó, Egyesült Államok) megy. 1992 óta több mint hétmillió, 2012-ben 293 ezer benzinmotor készült Szentgotthárdon, ami 30 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A 2014-es terv 336 ezer benzines és dízelmotor.

A magyarországi beruházóként úttörő Opel 1992-ben Astrákkal rajtolt, majd a kis mennyiségű autógyártásról 1999-ben intenzív motorgyártásra váltott: a KSH nyilvántartása szerint a magyarországi járműparkban az Opel vezet 431 ezer autóval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.