Magyar alkatrésszel ismeri fel az autó, ha gyalogossal ütközik

Világújdonságnak számító, autókba szerelhető gyalogosbiztonsági rendszer gyártását kezdi meg szombaton felavatott pápai üzemcsarnokában az osztrák Hirtenberger társaság.

A BMW-vel és Daimlerrel közösen kifejlesztett berendezés érzékeli, ha ember csapódott a járműnek, ennek következtében kiemeli a kocsi motorháztetejét, hogy csökkentse az ütközés erejét, s megakadályozza, hogy a gyalogos keresztülessen a járművön.

Az eredetileg pirotechnikával, valamint kis és nagy kaliberű lőszerek gyártásával foglalkozó társaság a kilencvenes évek végétől szállítója az autóiparnak.

A pápai leányvállalat először egy bérelt üzemben, majd a helyi ipari parkban zöldmezős beruházással létesített gyártócsarnokban autóbiztonsági berendezések alkatrészeit gyártotta az anyavállalat részére. Kezdetben csak 15 munkatársat foglalkoztatott, ma már 334 embert alkalmaznak. Új termékük gyártásához újabb 50 munkatársat vesznek fel.

A járműbiztonsági berendezések általuk szerelt komponenseit olyan autómárkákba építik be, mint a BMW, a Volkswagen, a Daimler, a Renault vagy a Nissan.

A gyalogosbiztonsági rendszer fejlesztésében részt vevő partnereken túl az Audi és a Skoda is komoly érdeklődést mutat a termék iránt, melynek a most átadott üzemcsarnokban kezdődhet meg a sorozatgyártása. A pápai beruházás 1 milliárd 319 millió forintba került, ehhez 346 millió forintot európai uniós és magyar pályázatokból nyert el az osztrák cég.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.