Félidőben a kormány: több működő tőkét vár a HITA

Az eddig futó projektek alapján várhatóan a tavalyinál több közvetlen működő tőke áramlik Magyarországra 2012-ben a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közreműködésével – mondta Dobos Erzsébet, a hivatal elnöke.

Az elnök a kormány hivatalba lépésének kétéves évfordulója kapcsán adott nyilatkozatában azt mondta: a mostanihoz hasonló megkeresési intenzitás mellett látványosan növekedhet a működő tőke beáramlása a ciklus végére.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal közreműködésével tavaly 24 pozitív befektetői döntés született, összesen 924,3 millió euró értékben, amelyek közvetlen eredményeként több mint 5700 munkahely jöhet létre Magyarországon. Tavaly a projektmenedzsment osztályok 83 projektet, illetve 70 megkeresést kezeltek. A projektek elsősorban a járműipart és az elektronikát érintik, feltörekvő szektornak tekinthető az élelmiszeripar és a logisztika.

Hozzátette: az idén már 116 futó projektet kezel a hivatal.

A külföldi befektetési megkeresések éves viszonylatban 15-20 százalékkal nőttek a hivatal elődjéhez viszonyítva –jegyezte meg.

Mint mondta, elsősorban a szolgáltató ágazatok szereplői érdeklődnek magyarországi befektetések iránt, a termelő ágazatok közül pedig járműipari, gépgyártó, elektronikai vállalatok. Elmondta, az utóbbi években megjelentek az élelmiszer-ipari cégek is.

Az elnök elmondta, az idén elindított, a már betelepült cégek tapasztalatait felmérő Reinvest elnevezésű programjuk alapján az látszik, hogy a befektetők pozitívan reagáltak az egykulcsos adó bevezetésére, kiemelkedőnek tartják a magyar munkaerő-kínálatot, meg vannak elégedve a beszállítókkal, és jónak értékelték az önkormányzatok, ipari parkok nyitottságát a potenciális befektetők iránt.

Negatívumként jelölték meg a befektetők az adminisztrációs terheket, a jogszabályok gyakori változását – mondta Dobos Erzsébet. Hangsúlyozta, hogy több, Magyarországon már működő cégvezető szerint az országimázs rosszabb, mint amilyen lehetne.

Az országimázson, azon belül is a gazdasági országimázson mindenképpen javítani kell – tette hozzá. Elmondta, a HITA a befektetőket egyebek mellett arra is biztatja, hogy a Magyarországról szóló pozitív véleményüket minél több fórumon ismertessék. Emellett fontosnak nevezte a stabil politikai környezetet, a bizalom kialakítását és azt, hogy az állami szereplők egységesen lépjenek fel.

Dobos Erzsébet elmondta, hogy egyre több polgármester keresi fel a hivatalt, hogy a lehetőségeihez képest bekapcsolódhasson a HITA működésébe.

Az exportfejlesztésről szólva elmondta, 30 különböző ágazatból mintegy 3 ezer ügyfele van a hivatalnak. Ezeknek az idén 150, tavaly 100 belföldi és külföldi rendezvényen segítettek részt venni. Belföldön elsősorban tréningekkel igyekezett a hivatal támogatást nyújtani, külföldön pedig már a konkrét piacszerzést próbálták elősegíteni – tette hozzá.

A hatékonyabb külpiaci felkészülést segítik az úgynevezett kkv (kis- és középvállalkozás) akadémiával. Ezen a vállalkozók képviselői olyan ismereteket szerezhetnek, amelyekkel könnyebben eligazodnak a külföldi piacokon.

Két éve, 2010. május 29-én tette le az esküt az Országgyűlés előtt az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány. A második Orbán-kormány a rendszerváltozás óta a legkisebb; nyolc minisztériummal kezdte meg a munkáját. A kormányfő az eskütétel előtt arról beszélt, hogy nem a hagyományos ágazati rendben szervezték meg a leendő magyar kormány munkáját, hanem a politikai vezetés logikája és a leendő politikai vezetők személyes felelősségének elve szerint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.