Felére csökkentené az iparűzési adót Hatvan

Inkább több százmillióról lemondana a település, csak hogy maradásra bírja a legnagyobb munkaadóit.


Az iparűzési adó megfelezését tervezi Hatvan városa a gazdasági krízisre  tekintettel 2010-től - tájékoztatta szerdán az MTI-t a település  polgármestere.

A terv elfogadása esetén a jelenlegi 1,9 százalékos mérték 1 százalékra csökken a 23 ezer lakosú településen - közölte Érsek  Zsolt. Ezzel azt kívánják üzenni a helyben működő vállalkozásoknak,  hogy "ne menjetek el" másoknak pedig azt, hogy Hatvan kedvező  befektetési környezetet kínál - tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzati vezető elmondta: 2008-ban 1,9 milliárd  forintnyi iparűzési adót szedett be az önkormányzat. Igaz ugyan,  hogy a tervezett intézkedés több százmilliós kiesést jelent, ám az  sokkal inkább veszélyeztetné a költségvetést, ha elhagynák a  települést a városban működő cégek, vagy tönkremennének. Akkor ugyanis semmilyen adó nem folyna be a  település kasszájába - mondta a polgármester.

Hatvan egyébként az Észak-magyarországi régió egyik  legfejlettebb városa, az ipari park megtelt, egyebek mellett itt  működik a Bosch legnagyobb magyarországi járműelektronikai gyára.  Utóbbi a napokban 250 ember elbocsátását jelentette be a rendelésállomány csökkenése miatt, ugyanakkor jelezte: hosszútávon  is foglalkoztatni kívánja a maradék 2.800 dolgozót.

A polgármester elmondta, hogy a bejelentett leépítés alapvetően  nem érinti a város munkaerőpiacát, ugyanis bizonyos területeken  továbbra is munkaerőhiánnyal küzdenek. Példaként említette, hogy a  helyi Tesco áruházba a nyitás előtt alig találtak munkaerőt. A helyi képviselőtestület január 29-i ülésén dönthet az iparűzési adó megfelezéséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.