Felére csökkenthetik a lakáshitel kamatát

Legalább 25 százalékkal tudják havi törlesztőrészletüket csökkenteni azok a lakáshitelesek, akik jellemzően 2011-2012-ben vettek fel forintalapú kölcsönt. A megtakarításhoz a jelenlegi, 10-12 százalékos kamatozású hitelüket kell újra cserélni, aminek a kamata a régi fele lehet, vagyis 5 százalék körüli.

A folyamatos jegybanki alapkamat-csökkentés nemcsak a betéti, hanem a hitelpiacon is érezteti hatását: az utóbbi két évben felére zuhant a pénzintézetek által kínált lakáscélú hitelek kamata. A Bankmonitor.hu e speciális kamatvágási lehetőséget tárta fel elemzésében a forinthitelesek előtt. Számításaik szerint, aki az átlagosnak tekinthető, 7 millió forint összegű kölcsönt vette fel két-három évvel ezelőtt, és most kiváltja azt, a törlesztési futamidő végére 3,5-6 millió forintot takarít meg.

Havonta egymilliárd forintot törlesztenek most azok a lakáshitelesek, akik hajdan 10-12 százalékos kamatra adósodtak el az említett időszakban, vagyis még az MNB 2012 augusztusában kezdődött nagy kamatcsökkentési sorozata előtt. (Az akkori 7 százalékos jegybanki alapkamat mostanra rekordmélységűre, 2,7 százalékpontra esett.) Az adatok szerint körülbelül 45 ezer hiteles tudná kihasználni hitelkiváltással azt a rezsicsökkentési lehetőséget, amit a jelenlegi, alacsony kamatozású lakáskölcsönök jelentenek.

Aki most havonta 67-77 ezer forintot törleszt, az olcsóbb hitelre váltva körülbelül 50 ezer forintra tudná csökkenteni részletek nagyságát. Ez az átlagosan 25-30 százalékos költséglefaragás a 2011–2013 augusztusa között keletkezett hitelszerződések esetében áll, és további fellélegzést jelenthet azoknak, akik devizahitelüket a végtörlesztés időszakában forinthitelre váltották. Azokra sajnos nem vonatkozik, akik jelenleg is devizahitelt fizetnek (260 forintos svájci frank árfolyamon), hiszen a gyenge forint miatt a hajdan 150-160 forintért vásárolt frankjukat most nagy veszteséggel tudnák forinthitelből kiváltani.

A hitelkiváltás előtt érdemes alaposan körülnézni a piacon, a kamatok között ugyanis 4-5 százalékos különbségek is vannak. A hitelkiváltás költségeinek kiszámítását is közzétette a portál, eszerint az értékbecslésre 30 ezer forintot, jelzálogtörlésre 6600 forintot, jelzálog-bejegyzési illetékre 12600 forintot kell fizetni, míg az új hitel folyósítási jutaléka 1-2 százalékos költséget jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.