Felénél tart a kukorica betakarítása

A kukorica felét már betakarították, soha ilyen korán még ennyi nem került a magtárakba; az idén összességében jó közepes kukoricatermés várható - hangoztatta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Az államtitkár szerint  a kukorica termésátlaga az idén várhatóan 6,5 tonna lesz hektáronként. Az eddig betakarított területen ez 6,4  tonna, de a gazdálkodók általában a gyengébb adottságú területeken  kezdik a betakarítást, így az országos becslés az államtitkár  szerint helytálló lesz.

Az előzetes számítások szerint kukoricából 2009-ben összesen  mintegy 7,611 millió tonna kerül a magtárakba, 15 százalékkal  kevesebb, mint egy éve, de lényegében megegyezően az ötéves  átlaggal.

Az egyéb növényeknél is ütemesen halad a betakarítás - mondta az  államtitkár. Példaként említette: a napraforgót, ahol 537 ezer  hektáron befejeződött a betakarítás. A termésátlag jó közepes, 2,3  tonna hektáronként, ami megegyezik a tavalyival.

A korábbi csapadékhiány miatt a repce kelése hiányos, és bár az  elmúlt napok csapadéka javított kissé a helyzeten, jövőre  terméskiesés lehet. A szárazság a búza vetését is akadályozta, így a  korai fagyok okozhatnak gondot.

Gőgös Zoltán elmondta: vizsgálja az  agrárkormányzat a családi gazdaságok hitel-visszafizetési gondjait.  Arról az ötletről, amely szerint a de minimis - kis összegű - uniós  támogatás részben segíthetne a probléma megoldásán, az államtitkár  úgy vélekedett, hogy a hitelek lejárnak a hónap végén, és a de  minimis támogatásról szóló uniós rendelet még nem jelent meg. Így  erre nem lehet alapozni a gazdahitel megoldását. A megoldás  érdekében az agrárkormányzat más utat keres. A lehetőségekről a  szaktárca csütörtökön tart konzultációt a szakmai  érdekképviseletekkel - jelezte, hozzátéve: a hitelkonstrukciót  továbbvinni nem lehet, mert az ellentétes az uniós szabályokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.