Felemelt költségvetéssel válaszol a válságra az EBRD

Megemelte támogatási keretét az EBRD, a jövő évi üzleti tervében 20 százalékkal, egymilliárd euróval többet költ - a hitelválság miatt. Az összeg fele a válságban leginkább érintett országokba kerül, például Magyarországra.

Szerdán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóság elfogadta a jövő évi üzleti tervet és költségvetést, mely mintegy 20 százalékkal haladja meg a szokásos éves kihelyezési keretet, elérve ezzel a 7 milliárd eurót.

Az extra egymilliárd euró fele az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott országok közül a globális hitelválság által leginkább érintett gazdaságokba, azaz várhatóan Magyarországra és a balti országokba folyik majd be. Az EBRD támogatása változatlanul projekteken alapul majd és esetenkénti elbírálástól függ. Prioritást élvez a pénzügyi szektor, a bankok ellátása a működésükhöz szükséges tőkével. Az EBRD-nek sem tőkeemelésre, sem a részvényesektől igényelt más forrásokra nincs szüksége kihelyezései növeléséhez, ezt tartalékai teszik lehetővé.

 A krízis kezdete óta a Bank szorosabbra fonta együttműködését már meglévő ügyfeleivel és a kormányokkal is. Részben éppen Gyurcsány Ferencnek a bank elnökéhez, Thomas Mirowhoz intézett levelének kapcsán az EBRD a korábbinál nagyobb nyitottságot mutat az „EU 7”-nek nyújtott befektetések 2010-re tervezett lezárásának "rugalmas kezelésére".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.