Felemás cégfelszámolási trend

Augusztusban visszaesett a megszűnő cégek száma, de ezt az adatot közzétevő Opten Kft. szezonális és nem általános gazdasági hatásokkal indokolja. A növekvő cégalapítási kedv sem feltétlenül kedvező.

Augusztusban 1 307 cég, a tavaly augusztusinál néhánnyal kevesebb jutott a felszámolás sorsára. Ez azonban, figyelembe véve a havi kilengéseket, az adatokat közzétevő Opten céginformációs szolgáltató szerint illeszkedik a felszámolások növekedési trendjébe.

Míg a megelőző hónapokban havi átlagban 2 338 céggel szemben indult felszámolási eljárás Magyarországon, addig augusztusban 1 307 ilyen eljárás megindítását tették közzé a cégbíróságok – közölte az Opten.

Tóth Tamás ügyvezető igazgató azonban a cég közleményében felhívja a figyelmet arra: "a visszaesés ugyan 42 százalékos, de ez ilyenkor minden évben megtörténik, hiszen a cégbíróságokon is van nyári szabadság". Tóth Tamás szerint szeptemberben visszatérnek az augusztust megelőző időszak magas havi értékei, hiszen a korábbi trend nagyon stabil növekedést mutatott, és sem a cégbírósági eljárásban, sem a gazdaság állapotában nem következett be olyan fordulat, amely ennek az ellenkezőjére utalna.

Augusztusban az előző havinál 6 százalékkal kevesebb, összesen 1 563 céggel szemben indult végelszámolás. Bár ez a tavaszi 3-4 ezres havi adatoknál sokkal kedvezőbbnek tűnik, a jelenség mögött valójában eljárásjogi változások húzódnak meg. A hatóságok által eddig előszeretettel alkalmazott kényszer-végelszámolás intézményét a kényszertörlés váltotta fel, ezért a március–májusi havi csúcsokhoz képest júliusban és augusztusban jelentős csökkenés következett be ebben az eljárásformában – mutat rá az Opten. Azt, hogy nem beszélhetünk érdemi javulásról, Tóth Tamás szerint jól mutatja, hogy a tavalyi nem egészen 1 500-zal szemben az idén augusztusban 2 600 cég megszűnését tették közzé a cégbíróságok.

A decembertől márciusig tartó cégalapítási hullámot követő áprilisi mélypont után hónapról hónapra emelkedik a cégalapítások száma. A tavaly jellemző havi 3-4 ezer cégalapítást ugyan még nem érték el, de az áprilisi 1 800-hoz képest az augusztusi 2 800 új cég komoly növekedést jelent. "A cégalapítási kedvet már régóta nem tartjuk a gazdasági kilátások fokmérőjének, sőt egy kicsi és szűkülő gazdaságban, az "egymillió vállalkozás országában" már ennek a 2 800 cégnek a tulajdonosát is érdemes lenne megkérdezni arról, vajon mi vezette a cégalapításra" – véli Tóth Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.