Felemás adat a feldolgozóiparból

A feldolgozóipar bővülését jelzi a júniusi Beszerzési Menedzser Index (BMI), a mutató szezonálisan kiigazított júniusi értéke 52,8 pont, ami 0,5 százalékponttal magasabb a májusi adatnál.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) adatai szerint a júniusi érték 2011 júniusa óta a második legmagasabb érték, és felülmúlja a változatlanságot jelző 50,0 pontot. A felmérésben vizsgált részindexek négy kivétellel nőttek áprilishoz képest. A foglalkoztatottság három hónapon át tartó csökkenése megállt, és hat hónapja ismét növekedésre utal.  

A korábbi júniusokkal összevetve ugyanakkor az idei érték átlag alatti volt. A hosszú távú, 1996 óta mért júniusi átlag (51,5 pont) viszont alulmúlja az e hónapban mért értéket. A közlemény szerint a termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és így már zsinórban második hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték gyenge közepesnek számít, az elmúlt 15 évben tízszer volt nagyobb az index értéke júniusban.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, de a mostani a kilencedik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszor nőtt az idei évben, és negyedszerre az elmúlt nyolc hónapban. Ilyenre utoljára 2009 közepén volt példa. A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke harmincegy hónapból harmincszor került 50,0 pont alá, amire korábban nem volt példa.

A közlemény szerint a vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 április és május között tapasztalt csökkenést követően, harmadszor az elmúlt fél évben. Az idei júniusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és az ötödik legmagasabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, 2012-ben egyelőre három-három az állás. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.