Felejtse el a hétjegyű mobilszámokat!

Január közepétől már hálózaton belül sem tárcsázhatók a hétjegyű telefonszámok: a hívás csak akkor jön létre, ha elétárcsázzuk a 06-ot és a körzetszámot is. Így tehát minden mobiltelefonszám, egységesen 11 jegyű lesz. A hírközlési hálózatok azonosítóiról, szóló kormányrendelet változik, de felszabadul hatmillió telefonszám.

2010. január 16., 0 órától a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (belföldi előhívó, hálózatkijelölő szám és előfizetői szám) tárcsázásával lehet hívni, és csak ez a formátum lesz használható SMS illetve MMS küldésnél is.

A változás a három hazai mobiltelefon-szolgáltató 12 millió ügyfelét érinti: a vezetékes hálózatokból már korábban is csak 11 számjegyű számot lehetett hívni. Mivel az ügyfélszám a következő években várhatóan tovább fog nőni, s a rendelkezésre álló, kiosztható hívószámok korlátozottan állnak rendelkezésre, a változás egy sor számmezőt is felszabadít, melyek eddig nem voltak használhatók. Mivel megszűnik a hálózaton belüli hét számjegyes hívás és üzenetküldés lehetősége, kiadhatóvá válnak a 0-ás és 1-es számmal kezdődő hétjegyű hívószámok is, ami hatmillió új, kiadható telefonszámot jelent.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK), a Pannon, a T-Mobile és a Vodafone arra kér minden mobiltelefon-felhasználót, hogy már a januári változás előtt nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra.Sőt, azt javasolják, hogy belföldön és külföldön egyaránt használható nemzetközi formátumot használják az előfizetők, amelynél a 06 helyett a +36 kódot kell használni.

Nagyon fontos, hogy ellenőrizni kell a SIM kártyával működő autó- vagy lakásriasztók, liftek és más berendezések tárcsázási beállításait, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek. Célszerű ellenőrizni a számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve. 

A változás eredményeképp mindenki nyomtathat új fejléces levélpapírt és névjegykártyát is, már amennyiben azon nem ebben a formában volt feltüntetve a mobilszám.

illusztrációhoz mobiltelefon
Roaming illusztrációhoz mobiltelefon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.