Feldolgozóipar: nem a legszebb december volt

Decemberben 2,4 százalékponttal 50,2 pontra csökkent a beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke novemberhez képest.

Decemberben 2,4 százalékponttal 50,2 pontra csökkent a beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke novemberhez képest - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). Áprilistól kezdve augusztusig az index értéke 50 pont körül ingadozott, nem mutatva semmilyen határozott trendet, öt hónapja azonban a bővülést jelző 50-es érték felett van. (Amennyiben az index 50 pont fölött van a feldolgozóipar bővül, alatta zsugorodik.)

A korábbi decemberekkel összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú átlagot, ami az év utolsó hónapjára 52,5 pont. Az elmúlt három áv átlaga egyébként 51,1 pont volt, vagyis az is magasabb érték az ideinél. Ezek alapján nem a legszebb arcát mutatta decemberben a hazai feldogozóipar.

A részadatokat vizsgálva kiderül, hogy a termelési mennyiség indexe csökkent novemberi értékéhez képest. Az új rendelések indexe enyhébben csökkent, a mostani a hatodik legalacsonyabb decemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya azonban ismét magasabb lett, de elmarad az elmúlt három év átlagától.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mértek. Augusztusban megállt ez a folyamat, és novemberig bővülést jelzett az index, hogy végül az év utolsó hónapjában újból 50,0 pont alá csökkenjen az index értéke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.