Feldarabolja magát a Citigroup

A Citigroup bankcsoport, amely az USA egyik legnagyobb pénzintézete, kénytelen a magánszektorból tőkéhez jutni: először értékforgalmazó részlege 51 százalékát adja el.

Az anyaggal szemben bank el is veszhet, és át is alakulhat: a komoly bajban lévő Citigroup bankcsoporttal éppen ez utóbbi történik Amerikában. Az USA egyik legnagyobb pénzintézetét a szövetségi szabályozók szorítják rá arra, hogy a befektetői bizalom helyreállítása érdekében a magánszektorból jusson tőkéhez, és tegye rendbe a háza táját.

A feldarabolás első elemeként a Citigroup, amelynek negyedik negyedéves eredményét lesújtó, 10 milliárd dollár körüli veszteségre becsüli a pénzügyi szakma, 2,7 milliárd dollárért eladja értékforgalmazó részlege, a Smith Barney 51 százalékát a rivális Morgan Stanley bankháznak. A hagyományos befektetési banki profilt nemrég a Goldman Sach-szal együtt feladó Morgan Stanley ezen felül opciót kap a Citi eddigi koronaékszere, a leendő vegyesvállalat megszerzésére. Ez lesz a legnagyobb amerikai értékforgalmazó.
 
A több mint száz országban 300 ezer főt foglalkoztató Citi az őszi bankmentési hullám részeként már elnyelt 45 milliárd állami dollárt, majd novemberben 52 ezres leépítést jelentett be. A bank "leselejtezheti" kétes értékű jelzáloghitel-származékait is, amelyekre korábban 249 milliárdos állami garanciát kapott. Búcsút mondhat a biztosítással is foglalkozó Primerica részlegének és a CitiFinancial fogyasztóihitel-finanszírozónak, a befektetési és a lakossági banktevékenységi tevékenységre összpontosítva. A fizetőképességét illetően befektetői szkepszissel szembesülő Citigroup részvényei hat dollárt sem érnek jelenleg, míg két éve még ötvenet kínáltak a papírokért.
 
Miközben a 700 milliárdos, igen népszerűtlen pénzügyi mentőcsomag ésszerű felhasználásával kapcsolatban csak szaporodnak a kérdőjelek, Ben Barnanke Fed-elnök úgy véli: az adófizetők nem ússzák meg, hogy újabb százmilliárdokat pumpáljanak a bankszektorba. Londonban elmondott beszédében Bernanke rámutatott: további feltőkésítésre és garanciákra van szükség a stabilitás biztosítására és a hitelpiacok konszolidálására. A mentőcsomag eddig zárolt, 350 milliárdos második felét heteken belül megnyithatják, de eddigi hírek szerint inkább a jelzáloghitelt törlesztők megmentése áll a középpontban.

Megfeledkezett az adó befizetéséről Obama leendő pénzügyminisztere


Két korábbi mulasztás merült fel Timothy Geithnerrel, a leendő Obama-kormány pénzügyminiszterével kapcsolatban. Ezek, bár kellemetlenek, egyelőre nem feltétlenül veszélyeztetik a kinevezését, miután mindkét nagy pártból mellé álltak vezető politikusok. A New York-i Fed távozó, 47 éves elnöke, akinek szenátusi meghallgatására legkorábban pénteken kerülhet sor, az évtized elején, amikor a Nemzetközi Valutaalapnál dolgozott, több mint 34 ezer dollár szövetségi adó befizetéséről "feledkezett meg"; igaz, ezt az esedékes kamatokkal együtt azóta bepótolta. Egy 2004-ben felvett háztartási alkalmazottja ezen kívül jogszerűen dolgozott ugyan az Egyesült Államokban, de munkavállalási engedélye három hónappal azelőtt lejárt, hogy megszűnt volna kapcsolata a Geithner-családdal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.