Féláron megúszhatja a karácsonyt aki a neten vásárol

A PayPal felmérése szerint még a csapnivaló forintárfolyam és a szállítási költség mellett is nagyságrendekkel olcsóbb netről rendelni az ajándékot. A Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet PC például szolgáltatótól függetlenül a magyarországi százehetvenezer forintos átlagár helyett az Egyesült Államokból nettó hetvenhatezerért vásárolható meg online.

Tízezreket spórolhatnak meg a vásárlók, ha neten vásárol (és persze ő, vagy valamelyik hozzátartozója tud angolul) – derül ki a PayPal ötven ország webshopjaira kiterjedő árfelméréséből.

Online vásárlás
Online vásárlás

A nemzetközi online fizetések legnagyobb szolgáltatója különböző termékek árait hasonlította össze Ázsiában, Nyugat és Közép-Európában, illetve az Egyesült Államokban, amiből kiderült, hogy az azonos termékek árai az egyes országok webshopjaiban akár 100 százalékkal is eltérhetnek.

Összességében a feltörekvő piacok közül Kína és Hong Kong webshopjai a legolcsóbbak, valamint a tartósan alacsony dollárárfolyamnak és az online boltok közti erős versenynek köszönhetően az Egyesült Államok. A PayPal közleménye szerint gyakori, hogy egyes termékek akár az átlagos magyarországi ár feléért beszerezhetőek külföldi webshopokban, vagy akár a már magyar nyelven is elérhető www.Ebay.com-on keresztül. Ez azt jelenti, hogy a forint jelenlegi gyenge árfolyamával kalkulálva, a vám és szállítási költségekkel együtt is több tíz százalékos megtakarítás érhető el a vásárlások során.

A PayPal példaként idézi, hogy a Samsung Galaxy Tab 10.1 tablet PC például szolgáltatótól függetlenül a magyarországi százehetvenezer forintos átlagár helyett az Egyesült Államokból nettó hetvenhatezerért vásárolható meg online, míg egy klasszikus Levi’s 501 farmernadrág huszonhétezer helyett akár tízezer hétszáz forintért is beszerezhető szintén az Egyesült Államokból.

A technikai termékek piacán jelenleg elsősorban az Ázsiai és az Egyesült Államok-beli árak a leginkább versenyképesek, köszönhetően a még mindig stabilan gyenge árfolyamú dollárnak és az olcsó ázsiai előállítási költségeknek. Ugyanakkor mulitmédiás eszközöknél érdemes az ázsiai on-line shopokban az olyan márkanév nélküli kütyük után nézni, amelyek sok esetben gyakorlatilag ugyanazt a teljesítményt nyújtják, mint amit a márkanévvel (és persze jókora marketingköltséggel) megfejelt versenytársak.

A PayPal szerint jó ötlet olyan ázsiai piactereken szétnézni, mint a dealextreme.com vagy a focalprice.com, ahol egy márka nélküli táblagép már akár tizenhatezer forinttól beszerezhető, a digitális kamerák pedig az ár negyven százalékáért is megvásárolhatók márkanév nélkül. Ráadásul ezek a boltok általában az egész világon átvállalják a szállítási költségeket.

Divatcikkek esetén pedig gyakran az Egyesült Királyság árai a legkedvezőbbek. Egy Hunter Original gumicsizma Magyarországon közel 32 ezer forintba kerül, addig Nagy-Britanniában már 20 ezer alatt is hozzájuthatunk ehhez.

Babakocsit is érdemes a szigetországból vásárolni, a Maclaren Techno XT ugyanis hazánkban kilencvenezer forint körüli átlagáron vásárolható meg, míg kinti ára hatvanezer alatt marad. Tovább erősítheti az Európai árak versenyképességét az EU-n belüli vámmentesség és az alacsonyabb szállítási költségek, ám az Egyesült Királyságban is vannak olyan, jelenleg nemzetközi szinten még nem „bejáratott” - olcsóbb – divatmárkák, amelyek ugyanazt tudják, mint a nagynevű vetélytársaik - ám jóval olcsóbban.

Magyarországon a netes vásárlás egyik nagy kerékkötője, hogy a hazai vásárlók nem bíznak az elektronikus  fizetési technikákban, így jellemzően utánvétellel és ha lehet, készpénzben fizetnek. (Ez persze adóelkerülési okokkal is magyarázható)

A PayPal szerint lényeges, hogy csak hitelesített és a vásárlói visszajelzések alapján pozitívan értékelt eladóktól vásároljunk. Továbbá az online-fizetést lebonyolító szolgáltatóknál a bankkártyacégekhez hasonlóan pénzvisszafizetési garanciát is vállalnak, amennyiben a vásárlás során probléma merült volna fel a vásárló és a kereskedő között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.