Félállami banknál a volt PSZÁF-elnök

A nemrég a Raiffeisenre szemet vető Széchenyi Banknál kapott vezető pozíciót a tavaly ősszel megszüntetett pénzügyi felügyelet egykori elnöke, Szász Károly.

A Széchenyi Banknál folytatja pályafutását Szász Károly, az október elsejével a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) beolvasztott és ezzel megszüntetett Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) utolsó elnöke – értesült – valószínűleg különböző – forrásból a Népszabadság és a Napi.hu is. A hírportál úgy tudja, Szász Károly üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettesként csatlakozott a pénzintézethez a tegnapi nappal, míg lapunk arról értesült, hogy az új vezető tegnap már be is mutatkozott új kollégáinak.

A Széchenyi Banknál megkeresésünkre megerősítették, hogy Szász Károly tegnap óta valóban náluk dolgozik. A vezérigazgató-helyettesi poszt betöltése felügyeleti engedélyhez kötött, a folyamatot a Széchenyi Bank elindította, jelenleg az MNB engedélyére várnak. Szász Károly egyébként egész pontosan nem üzletfejlesztési, hanem az üzleti területért felelős vezérigazgató-helyettes lesz.

A korábbi PSZÁF-törvény szerint a felügyelet vezetői távozásukkor hathavi bérükre, valamint hathavi keresetüknek megfelelő végkielégítésre – tehát összesen egyévi jövedelmükre – jogosultak, ám ezért cserébe fél évig nem helyezkedhetnek el olyan Magyarországon működő gazdasági társaságnál, amely a felügyelet alá tartozó tevékenységet végez. Vagyis hat hónapig idehaza nem tudnak elhelyezkedni a szakterületükön.

Ez a megkötés állt a Széchenyi Bankra is, csakhogy a felügyelet megszűnéséről – egyebek mellett – rendelkező, tavaly ősszel elfogadott új jegybanktörvény október elsejével hatályon kívül helyezte a PSZÁF-törvényt. A jegybanktörvény értelmében a PSZÁF-vezetők, így Szász Károly megbízatása szeptember 30-ával megszűnt, végkielégítésüket az előző napon, egy összegben megkapták, majd másnap, október elsejével hatályon kívül került az a PSZÁF-törvény, amely fél évig korlátozta volna az elhelyezkedésüket.

A Széchenyi Bankot 2009-ben alapította Töröcskei István, a jelenlegi kormányoldalhoz kötődő üzletember 2011 óta az Államadósság Kezelő Központot irányítja vezérigazgatóként. A pénzintézetben tavaly nyáron szerzett 49 százalékos részesedést az állam, a fennmaradó rész, vagyis a többség továbbra is Töröcskei István érdekeltségébe tartozik. A kisbankok közé tartozó Széchenyi Bank nemrég azzal került be a hírekbe, hogy – lapinformációk szerint egyeurós – ajánlatot tett a magyar Raiffeisenre. Az üzletből azonban végül nem lett semmi, az osztrák anyabank nem adja el magyar érdekeltségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.