Feláll az ásványvízholding

– Az egyesülési folyamat még messze nem ért véget, ám augusztus végére újabb fontos állomásához ér. A napokban ugyanis 60 fős dolgozói létszámmal feláll a holding budapesti központja, azaz egy irodába költözik a magyar részleg – részletezte lapunknak Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. korábbi tulajdonosa a cégcsoport körüli fejleményeket.

Mint április végén beszámoltunk róla, a tulajdonosok bejelentették, hogy a Szentkirályi Ásványvíz beolvad abba a Central European Mineral Water Holding névre keresztelt társaságba (CEMW), amely a cseh Karlovarské Minerálni Vodyt (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család és a Szentkirályit fölött diszponáló Balogh Levente közös vállalkozása. A tranzakció része lett, hogy Balogh Levente a CEMW meghatározó kisebbségi tulajdonosa és egyben elnöke lesz.

Balogh Levente
Balogh Levente
Kallus György

Az ügylet „hozománya”, hogy a Kékkúti Ásványvíz (KÁ) Zrt. mögött ismét áll majd magyar tulajdonos, hiszen KMV a CEMW-n keresztül idén márciusban megvásárolta a Kékkútit a Nestlétől.

A tranzakció bejelentésekor a holding mögött álló cégek vezetői hangsúlyozták, hogy a tőkeerős tulajdonosi háttér lehetővé teszi, hogy a cégek nagy beruházásokat hajtsanak végre a termelési kapacitás bővítésében, a logisztikai bázis megerősítésében és a termékfejlesztés területén.

Az ügyletet Balogh Levente akkor azzal indokolta, hogy már évek óta próbált szakmai és pénzügyi tőkét bevonni a cégébe, amellyel stabilizálni és megerősíteni szerette volna vállalata tőkehelyzetét. Erre a mamutcégekkel folytatott további érdemi verseny miatt volt szükség, elengedhetetlen volt a forrásbevonás.

Ez azonban egészen mostanáig nem jött össze. Akikkel ugyanis leültek egyeztetni a témában, rendre csak felvásárlásra kívántak ajánlatot tenni. A KMV-csoport volt az egyetlen, amely az általuk elvárt tőkeháttér mellett szakmai együttműködést is ajánlott. Ennek eredménye lesz az, hogy a két cég végül is összevonja a közép-európai ásványvízpiacot.

Akkori szavai szerint a megegyezéssel megerősítette vállalatát, még ha nem is közvetlenül tőkeemelés útján, hanem „szakmai tőke bevonásával”. A további fejleményekkel kapcsolatban Balogh Levente elmondta, hogy a központ felállását követően az a feladat, hogy minél hatékonyabban működjön a létrejövő új vállalat. Jövőre döntenek arról, hogy milyen fejlesztéseket hol és mennyiért valósítsanak meg. Így 2016-ban lehet arról szó, hogy lehetséges felvásárlási lehetőségekről elgondolkozzanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.