Fél százalékot vágott az Európai Központi Bank

Fél százalékkal, két százalékra csökkentette alapkamatát az Európai Központi Bank (EKB). A vágást októberben kezdte az EKB, akkor 4,25 százalékról indult. Az euróövezet romló gazdasági teljesítménye miatt döntött a Központi Bank a mutató módosításáról, illetve azért, hogy olcsóbbá tegye a hiteleket.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön fél százalékponttal 2,0  százalékra csökkentette alapkamatát. Az euróövezet romló gazdasági teljesítménye miatt nyomás nehezedett az Európai Központi Bankra, hogy már most tovább mérsékelje a hitelek árát, jóllehet korábban a pénzügyek irányítói várakozó álláspontra helyezkedtek. Az EKB októberben kezdte az enyhítést, 4,25 százalékról.

A bank nyitva hagyta a lehetőséget a mostani kamatmérséklésre, de a bank elnöke, Jean-Claude Trichet korábban azt is javasolta, hogy az újabb kamatcsökkentés előtt mérlegeljék inkább alaposan a  korábbi kamatmérséklések hatását. Ezt az álláspontot írta felül az euróövezet romló gazdasági helyzete azzal együtt, hogy az inflációs  veszély elhárultával bővült az EKB mozgástere.

Az euróövezetben a tizenkét havi infláció decemberben 1,6 százalékra mérséklődött, jóval alatta maradt a bank legföljebb 2 százalékos céljának. Novemberben még 2,1 százalék volt a drágulás  üteme. Szerdán ismertették az eurózóna ipari teljesítményéről szóló  adatokat. Eszerint az euróövezetben - és az egész EU átlagában is -  1,6-1,6 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben az előző  hónaphoz képest.

Csekély megszakítással már hetedik hónapja csökkent az ipar teljesítménye hónapról hónapra mind az euróövezetben, mind az egész  EU-ban. Németországban a visszaesés 3,3 százalékra gyorsult az októberi 1,9 százalékról, Franciaországban viszont 2,4 százalékra  lassult 3,7 százalékról.

Az egy évvel korábbival - 2007. novemberrel - egybevetve az  euróövezetben és az egész EU-ban novemberben szintén egyformán,  átlagosan 7,7 százalékkal kisebb volt az ipari termelés. Októberben  az euróövezetben 5,7 százalékkal, az EU átlagában 5,4 százalékkal  volt kisebb a teljesítmény, mint egy évvel azelőtt. Éves  összehasonlításban is tavaly tavasz óta tart a visszaesés. A 7,7 százalékos éves visszaesés 1990-óta a legnagyobb mértékű  éves termeléscsökkenés.

Az ipar teljesítménye részben a befektetések meredek csökkenésével együtt romlott, és a recesszió elmélyülésére utal. A  szakemberek szerint csak idő kérdése, hogy a termelés csökkenése mikor hat majd erőteljesen a foglalkoztatásra. Az EKB ugyan nem képes gátat vetni a recessziónak, ahhoz azonban hozzá tud járulni, hogy a 2009 vége felé, vagy 2010 elejére várható fellendülés érdekében kedvezőbb gazdasági környezet jöjjön létre, mondják a szakértők a mostani kamatmérsékléssel összefüggésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.