Fél éve még hihetetlennek tartott trendforduló az olajpiacon

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelezése szerint a közelmúltban még hihetetlennek tartott trendforduló következik be az olajpiacon. Az idei felhasználás 25 év óta először csökken.

A legújabb piaci információk birtokában a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most már csak átlagosan napi 85,8 millió hordóra becsüli a világ idei kőolajfogyasztását, napi 350 ezer hordóval kevesebbre, mint novemberben becsülte, és 0,2 százalékkal kevesebbre a tavalyi fogyasztásnál. Utóbbi már csak azért is mellbevágó fejlemény, mert e szerint a világ kőolajfogyasztása 25 éven belül először csökken az idén.

Az IEA mostani becslése szerint a világ kőolajfogyasztása jövőre közel 0,6 százalékkal átlagosan napi 86,3 millió hordóra nőhet, feltéve, hogy beválik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóslata, hogy jövőre a második félévben a világgazdaság már fokozatos javulásnak indul. A világpiaci olajkínálat novemberben napi átlagban 86,5 millió hordó volt, napi 165 ezer hordóval több, mint októberben. A kínálat  lassulva nőtt, miközben az OPEC kínálata napi 760 ezer hordóval napi 31,3 millió hordóra csökkent, a gyorsan visszaeső keresletre tekintettel – írták az IEA elemzői.

Az OPEC-en kívüli olajtermelés az idén várhatóan napi 49,6  millió hordó, napi 85 ezer hordóval kevesebb, mint tavaly, és jövőre előreláthatólag napi 50,1 millió hordóra nő. Azt már más elemzők teszik hozzá – jelenti az MTI –, hogy az olcsóság miatt lassul a termelőkapacitások bővítése szerte a világon. A világ legnagyobb olajexportőre, Szaúd-Arábia eredeti tervei szerint, a jövő év végére napi 12,5 millió hordóra, később napi 15 millió hordóra akarta növelni kitermelő kapacitását a jelenlegi napi 11 millió hordóról, de a szükséges beruházásokat várhatóan elhalasztják fél-másfél évvel.

Útmenti olajárus Lagosban, Nigériában
Útmenti olajárus Lagosban, Nigériában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.