Fél év alatt negyvenmilliárdot bukott a K&H

A bankcsoport az Alkotmánybírósághoz fordulhat az árfolyamrés miatt.

A K&H Bankcsoport nettó eredménye egyszeri tételek nélkül 15,9 milliárd forint volt 2014 első fél évében, ezt rontotta, hogy az idei második negyedévre az MNB módszertana alapján 70,9 milliárd forint egyszeri céltartalékot állított be a bank az árfolyamrés és az egyoldalú kamatmódosítások korrekciójára, ezen fő okok miatt 40,5 milliárd forint veszteséget könyvelt el a bankcsoport az idei első fél évben.

Hendrik Scheerlinck vezérigazgató a hitelintézet hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az első fél éves egyszeri tételek - például a céltartalék - nélküli nettó nyereség több mint kétszerese a tavaly első fél évi 7,1 milliárd forint adózás utáni nyereségnek.

A most zajló devizahiteles perekkel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: a bank álláspontja az, hogy mindenkor a hatályos törvények szerint járt el, sőt jogászaik azt is megfontolják, hogy az árfolyamrés kapcsán az Alkotmánybírósághoz forduljon-e a bank.

A devizahiteles perben a bank azt is indítványozta, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságától. A K&H álláspontja szerint ugyanis a per alapjául szolgáló törvény számos ponton alkotmányellenes, így például sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, a visszamenőleges jogalkotás tilalmát és egyes "statáriális szabályai" a bírói függetlenség elvét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.