Baljós hírt kapott a magyar gazdaság

Mindössze 0,3 százalékos lett a növekedés a harmadik negyedévben Németországban, ami egytized százalékos visszaesés az előzőhöz ­képest. És baljós adat a magyar gazdaság számára is, hiszen mi a németektől függünk leginkább.
A Bloomberg szerint a kínai gazdaság „langyosodása” és a görög ­krízis kettős hatása nyomta le a német termelést, így a nemzetgazdaságot is. Euró­pa legerősebb gazdasága a második negyedben még 0,4 százalékkal erősödött, összességében pedig 1,7 százalékkal bővült az év eleje óta.

A német exportcégek a kínai keresletcsökkenéstől szenvednek, s további probléma, hogy változik a gazdaság szerkezete is: a befektetés­orientált gazdaság lassan átáll fogyasztásorientált gazdaságra, azaz kevesebb megrendelése lehet a német ipari és infrastruktúra-fejlesztő cégeknek, mint korábban. Az elöregedő német társadalom csökkenő termelékenysége súlyosbítja a gondjaikat. A görög válság és az orosz gazdaság egyre súlyosabb gondjai is komoly fejfájást okoznak a német és a francia gazdasági szakembereknek.

Franciaországban a GDP a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal bővült – jelentette a nemzeti statisztikai hivatal. A bővülés az építőipar és a készletezés fellendülésének köszönhető, és annak dinamikája a várakozások szerinti. Miután a második negyedév stagnálást hozott, a tegnap közölt adat némi élénkülést is jelez, ami jó hír. Érdekesség, hogy a francia export rontott, az import pedig meglódult, ami nem a legegészségesebb mix. A belső fogyasztás nőtt, akárcsak a beruházások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.