Odakozmált megafúzió

Megtorpedózzák a fehérárupiac két gigászának fúzióját az amerikai hatóságok. A magyarországi gyártóbázissal is rendelkező svéd Electrolux 3,3 milliárd dollárért venné meg a profiltisztításon átmenő General Electric (GE) háztartási nagygépeket gyártó üzletágát, de az egyesüléssel az Electrolux versenyelőnyre tenne szert.

Ezt azonban már nem tolerálja az ilyen ügyleteket előzetesen megvizsgáló igazságügyi tárca, amely emiatt bíróságon támadta meg az adásvételi szerződést. Azzal érvel, hogy ha a tűzhelyek, sütők, mikrók kategóriájában a piacvezető három cég közül kettő egybekel, az versenykorlátozó hatású, és kedvezőtlen a fogyasztók számára, mert áremelésekkel jár. Ezt pedig kötelességük megelőzni a washingtoni tárca illetékese szerint.

A két cég a Whirlpoollal kiegészülve az említett termékek piacának 90 százalékát fedi le az Egyesült Államokban. Érdekesség, hogy maga a Whirlpool azzal tudott bekerülni a top három gyártó közé, hogy 2006-ban felvásárolta a Maytaget. A fúziót tervezők persze másként látják. A Frigidaire, Kenmore és Tappan márkákat forgalmazó Electrolux versenyjogban jártas ügyvédje a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy eltúlzott a piackoncentráció miatti aggodalom, hiszen a duóvá szűkülő „nagy hármast” megszorongathatják a koreaiak, nevezetesen a feljövőben lévő Samsung, az LG és kisebb konkurenseik.

Színes marad a fehérárupiac
Színes marad a fehérárupiac
Hannibal Hanschke / Reuters

A GE, amely a Hotpoint márkát is birtokolja, azt reméli, hogy a kifogásokat tisztázzák, és még az idén le tudják zárni az ügyet. A befektetők sem örültek a fejleményeknek, az Electrolux részvényárfolyama 9,3 százalékot zuhant. A GE kurzusa nem változott, amit az magyaráz, hogy ez esetben az ipari konglomerátum egy kisebb üzletágáról van szó. A GE Európában hasonló nehézségekkel szembesül, csak épp felvásárlóként: tavaly 12,4 milliárd dolláros ajánlatot tett az Alstom energetikai üzletágára.

A franciák végül belementek az üzletbe, amelynek a szenvedő alanya a német Siemens lenne. A fúzió hatásait Brüsszelben vizsgálják, a GE hajlandó engedményeket is tenni, hogy megkaparintsa a fő profiljába illeszkedő Alstomot. Nagy kérdés, hogy a turbinagyártás területén kialakuló duopólium veszélyét mennyire látják aggasztónak az uniós bürokraták. A GE nemrég 200 milliárd dollár értékű vagyoneladási és profiltisztítási programot hirdetett, vissza akar térni a gyökerekhez, az ipari nagygépek gyártásához. Ha „morzsákkal” is, de ehhez a magyar kormány is hozzájárult azzal, hogy – meglehetősen gáláns módon – a könyv szerinti érték 1,7-szereséért, azaz 700 millió dollárért megvette a GE-hez tartozó Budapest Bankot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.