Fékez az ipar, lassul a növekedés

A gazdaság lendülete megtört, és központi élénkítő intézkedések nélkül nem is lesz képes újra felvenni a fonalat. Legalábbis ezt vetíti előre, hogy újabb, a gazdasági növekedés erős lefékeződését jelző adat érkezett Kínából: az iparvállalatok aktivitását mérő Caixin Markit index júliusi értéke két éve nem látott mértékben esett.

A beszerzésimenedzser-index (PMI) ötéves mélypontjára, 47,8 pontra zsugorodott, azaz jócskán a konjunktúrát a visszaeséstől elválasztó 50 pontos határ alá süllyedt. Az első becslés még 48,2 pontról szólt, de az ipari megrendelések állományának a vártnál nagyobb visszaesése rontott az adaton.

Szerelő az egyik nagy sebességű vonatnál. Lassulhatnak
Szerelő az egyik nagy sebességű vonatnál. Lassulhatnak
Kim Kyung Hoon / Reuters

Az ipar kibocsátása sorozatban már harmadik hónapja csökken. A gazdasági folyamatok irányát nagy biztonsággal leíró index részint az egy héttel ezelőtti tőzsdei sokkra is magyarázatul szolgál, egyben cáfolja azokat a várakozásokat, amelyeket Peking a helyzet stabilizálódásához, az éves szinten hétszázalékos gazdasági növekedés fenntarthatóságához fűzött. Akkor lesz igazán nagy a baj, ha a Kínában megtelepedett külföldi cégek is a gazdasági növekedési mutatókhoz igazítják majd a termelésüket, és visszafogják beruházásaikat.

A körülmények romlására a vállalatvezetők elbocsátásokkal reagálnak, az erre irányuló szándék huszonegyedik hónapja folyamatosan jelen van. A cégtulajdonosok gondjait az erősödő verseny is szaporítja, a termelői árak féléves mélypontra estek, erodálva a vállalatok nyereségét. A képet árnyalja, hogy a szolgáltatások iránt az utóbbi hónapokban élénkült a helyi kereslet, de ez a folyamat is megtört, és inkább leépítésekben, mint fejlesztésekben gondolkoznak a cégvezetők. Van min tanakodniuk a párt fontos döntéseit megfogalmazó politikai bizottság tagjainak is. Peking hivatalosan is „érzékelte a problémákat”, és a múlt héten bejelentette, hogy a növekedés megszilárdítása érdekében kiigazító lépéseket tesz. Annyi biztos, hogy a november óta végrehajtott négy alapkamat-csökkentés és a hitelezés serkentése nem hozta meg a várt eredményt. A kormány egyelőre a tőzsdei összeomlás elkerülését tartja fontosabbnak, minden más csak ezután következik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.