Feketében utazik az APEH

A feketefoglalkoztatás ellenőrzésében erősít az APEH és fokozza a járulékfizetési kötelezett vizsgálatát, mert tavaly is 14 milliárd be nem fizetett adót találtak.

A APEH közleménye szerint az idei első félévben a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait érintő kötelezettségek  ellenőrzésénél 9,7 milliárd forint nettó járulékkülönbözetet  állapított meg az adóhatóság, az eddig elvégzett 23,5 ezer utólagos adóellenőrzés és 26,3 ezer adatgyűjtés során.

Az adóhatóság azonban már korábban is kiemelt feladatként  vizsgálta ezeket a kötelezettségeket: 2007-ben mintegy 74 ezer biztosítási- és járulékfizetési kötelezettséget vizsgáló ellenőrzést  folytatott le, és az ellenőrzések során 12,5 milliárd forint járulékkülönbözetet állapított meg, míg tavaly 103.348 ellenőrzést  végzett el és 13,9 milliárd forint különbözetet tárt fel.

Emellett az adóhatóság 2008-ban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatszolgáltatása alapján 133 ezer magánszemély  esetében vizsgálta, illetve ellenőrizte azok egészségügyi  szolgáltatásra való jogosultságát. Ellenőrzést csaknem 55 ezer ember  adatainál kellett végezni, ebből mintegy 14 ezer magánszemély  jogviszonya rendeződött, 32 ezer esetben az ellenőrzés meghiúsult,  illetve megkezdhetetlen volt, és több mint 7 ezer alkalommal a  revízió egészségügyi ellátást biztosító jogviszonyt állapított meg.

Az APEH az idén az államháztartás tervezett bevételeinek elérése érdekében kiterjeszti a járulékkötelezettségek ellenőrzését. Fokozza például az önálló, illetve a társhatóságokkal közös ellenőrzéseit  többek között a munkaerő-kölcsönzésnél, az alvállalkozói  láncolatokban az alacsony képzettségű vagy szezonális munkaerőt  igénylő ágazatokban, az építőiparban, valamint a vendéglátás és a  vagyonvédelem területén. Rendszeressé válnak a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentések és nyilvántartási kötelezettségek  ellenőrzései, és a szezonális akciókban úgy, mint a Kánikula akció során is kiemelt figyelmet kap a részmunkaidő, illetve alkalmai munkavállalók foglalkoztatásának ellenőrzése.

Ezen felül a személyi jövedelemadó ellenőrzések során hangsúlyosabban vizsgálja majd az adóhatóság többek között a természetbeni juttatások járulékkötelezettségét. Fokozott  ellenőrzésre számíthatnak a minimálbér kétszeresénél kisebb járulékalap utáni járulékot fizető vállalkozások, és folytatódik az úgynevezett tb-potyautasok vizsgálata is.

Építkezést látogat az ellenőr
APEH, ellenőrzés a Művészetek Házánál, Művészetek Palotája, építkezés feketemunkások után vizsgálódott az adóhivatal, rendőrség, munkások feketemunka, razzia
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.